Ucraina și Rusia au semnat la Istanbul un acord mediat de Națiunile Unite și Turcia privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.
Semnarea a fost anunțată de secretarul general ONU, Antonio Guterres.
Oficialii ONU au spus că speră ca exporturile să fie reluate încă de sâmbătă, cu șansa să se ajungă la rata antebelică în câteva săptămâni. Înainte de război, Ucraina exporta lunar, prin porturile de la Marea Neagră, circa 4,5 milioane de tone de produse agricole, iar în silozuri sunt acum blocate peste 20 de milioane de tone, declara recent președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Potrivit oficialilor ONU, acordul încheiat de Rusia și Ucraina prevede:
- Personal turc, ucrainean și ONU va monitoriza încărcarea cerealelor pe navele din porturile ucrainene, înainte ca acestea să plece pe rute prestabilite prin Marea Neagră, prin ape care sunt puternic minată de forțele ucrainene și ruse.
- Navele comerciale vor fi ghidate de nave pilot ucrainene.
- Navele vor traversa apoi Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor, în Turciei, și vor fi monitorizate constant din centrul comun de coordonare creat la Istanbul, unde vor fi prezenți reprezentanți ai ONU, Ucrainei, Rusiei și Turciei.
- Navele care intră în Ucraina vor fi inspectate sub supravegherea aceluiași centru comun de coordonare pentru a se asigura că nu sunt folosite pentru contrabandă cu arme sau pentru a ataca partea ucraineană.
- Rusia și Ucraina s-au angajat să nu atace navele comerciale sau porturile implicate în exportul de cereale, iar observatori ONU și turci vor fi prezenți în porturile ucrainene pentru a delimita zonele protejate de acord.
Rusia și Ucraina produc 30% din oferta mondială de grâu iar înainte de război, Ucraina exporta lunar, prin porturile sale, circa 4,5 milioane de tone de produse agricole
Perspectiva deblocării exportului a peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene a dus deja vineri la o scădere cu 2% a prețurilor la grâu.
### Vezi și... ### Ucraina și Rusia pot debloca exporturile de grâne, dar trebuie „bunăvoință și bună credință” (A. Guterres)Uleiul de gătit și îngrășămintele s-au scumpit și ele semnificativ în lunile de război, dar acordul ar putea facilita si exportul acestor produse, remarcă BBC.
Odată semnat acordul, apare o altă problemă urgentă, cea a vaselor de transport și echipajelor.
John Stawpert, de la Camera Internațională de Transport Naval, a declarat pentru BBC că „la începutul războiului erau 2.000 de marinari în porturile ucrainene și în porturile de cealaltă parte a Crimeei.Numărul s-a redus la 450, așa că va trebui să ne uităm cum să echipam navele”.
Stawpert a estimat că ar fi nevoie de aproximativ 400 de nave de mare tonaj pentru a transporta toate cerealele blocate, „și nu sunt atâtea nave în porturile ucrainene”.
„Estimăm că în prezent sunt aproximativ 109 nave blocate în acele porturi”, spune Stawpert.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Acord pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene