Ucraina și Rusia se învinovățesc reciproc pentru bombardarea centralei de la Zaporojie

Intrarea în centrala nucleară de la Zaporojie

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia trebuie să își asume responsabilitatea pentru „acțiuni teroriste”, după ce Kievul și Moscova s-au învinovățit reciproc pentru atacarea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina.

Zelenski a declarat aseară în discursul către țară că Rusia „a creat o altă situație extrem de riscantă” pentru Europa prin lovirea centralei nucleare Zaporojie. „Orice bombardare a acestui sit este o crimă nerușinată, un act de teroare”, a spus Zelenski, adăugând că răspunsul lumii ar trebui să fie sancțiuni dure împotriva întregii industrii nucleare rusești.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom afirmase anterior că o linie electrică de înaltă tensiune din centrală a fost lovită de bombardamentele rusești. În declarație se spunea că centrala funcționează în continuare și că nu au fost detectate descărcări radioactive. Conform comunicatului Energoatom, un reactor a fost deconectat de la rețea din cauza deteriorării liniei electrice de înaltă tensiune.

Declarația a fost făcută la scurt timp după ce administrația instalată de Rusia în orașul ucrainean ocupat Enerhodar, unde se află centrala, a declarat că liniile electrice de la centrală au fost avariate de un atac de artilerie ucrainean.

Ministerul rus al Apărării a acuzat, de asemenea, armata ucraineană de lovirea uzinei, afirmând că o conductă de hidrogen a fost avariată, ceea ce a dus la un incendiu care a fost stins rapid.

### Vezi și... ### Armata rusă poate periclita securitatea centralei nucleare de la Zaporojie