Ucrainenii redenumesc peste 300 de localități. Novomoskovsk va fi Samar

Majoritatea deputaților ucraineni cred că numele care amintesc prea dureros de moștenirea imperială rusă trebuie schimbate.

Parlamentul ucrainean a redenumit un total de 327 de localități din țară, a declarat joi unul dintre autorii legii, Roman Lozinski, citat de dpa.

Într-o postare pe Facebook, deputatul a spus că măsura a fost menită să scape țara de moștenirea sa sovietică și rusă.

El a mai spus că este o „decizie istorică”, care va fi urmată de alte redenumiri.

Potrivit deputatului Iaroslav Jelezniak, 281 de deputați din totalul de 450 au votat în favoarea inițiativei legislative.

Lozinski a citat ca exemple nume schimbate: Novomoskovsk, Krasnohrad, Drujba și Pervomaisk.

În timp ce unele așezări au revenit la denumirile anterioare revoluției, Novomoskovsk, care purta numele Moscovei încă din 1794, a primit un nume complet nou - se va numi acum Samar.

Locuitorii din Novomoskovsk au motive serioase să fie supărați pe orașul de la care își trage numele propria localitate. Imagine după un bombardament rusesc din 8 ianuarie 2024.

În trecut, amintește dpa, o serie de orașe din Ucraina au fost redenumite în onoarea liderilor sovietici. Dnipro a fost redenumit Dnipropetrovsk în 1926 - în onoarea unui important politician sovietic ucrainean, Grigori Petrovski.

Actuala campanie de redenumire localităților, despre care autorii săi susțin că este menită să elibereze Ucraina de „moștenirea colonială” a Rusiei, nu este lipsită de controverse.

Marți, mai mulți deputați au blocat podiumul vorbitorului în timpul dezbaterii, în încercarea de a amâna votul, conchide dpa.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te