Comisia Europeană a adoptat la 4 ianuarie propunerea de a acorda Republicii Moldova un nou ajutor de până la 150 de milioane de euro, inclusiv 30 de milioane nerambursabile, iar restul sub formă de împrumuturi pe termen mediu în condiții financiare favorabile. Într-un comunicat de la Bruxelles se precizează că Asistența Macro-Financiară (MFA) a fost cerută de R. Moldova.
Comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni, este citat cu precizarea că ajutoarele propuse au scopul să „sprijine economia moldoveană în următorii doi ani” și sunt complementare unui nou program al FMI pentru R. Moldova, aprobat în luna decembrie.
Oficialul european a mai spus că finanțarea va fi „condiționată” de îndeplinirea de către autoritățile moldovene a unor angajamente vizând abordarea „câtorva dintre cele mai stringente probleme” în domenii ca „buna guvernare și combaterea corupției, statul de drept și securitatea energetică”.
Din 2017, Uniunea Europeană a acordat Chișinăului 160 de milioane de euro prin alte două pachete de asistență macro-financiară. La sfârșitul lui 2021, Chișinăul a primit alte 60 de milioane de euro ca sprijin bugetar nerambursabil pentru a răspunde crizei prețurilor la energie, în cadrul unui program de finanțare de 600 de milioane de euro pentru refacere economică după pandemia de coronavirus.