UE a oprit procesul de aderare a Georgiei și a înghețat asistența financiară

Ambasadorul UE în Georgia, Paweł Herczyński, a susținut că UE ar putea adopta și alte măsuri, în cazul în care actuala situația din țară „se va deteriora”.

Aderarea Georgiei la Uniunea Europeană a fost „oprită” în mod oficial, decizia fiind luată la summitul din 27 iunie, potrivit ambasadorului blocului comunitar de la Tbilisi, Paweł Herczyński. Totodată, au fost înghețate și fonduri de 30 de milioane de euro, destinate Ministerului Apărării.

Anunțul a fost făcut de emisarul UE la un eveniment din 9 iulie. Herczyńskii a mai spus jurnaliștilor că acestea nu sunt singurele măsuri pe care ar putea să le adopte blocul celor 27 de state membre, care monitorizează situația și ar putea veni cu noi decizii dacă „situația se va deteriora în continuare”.

Ambasadorul a descris decizia UE drept un răspuns la adoptarea de către parlamentarii georgieni a controversatei legi a „agenților străini”, cunoscut și sub denumirea oficială de lege privind „transparența influenței străine”. El a enumerat și alți pași luați de actuala guvernare de la Tbilisi, care în viziunea sa, sunt anti-democratici.

„Legea privind transparența influenței străine reprezintă un regres clar în nouă etape, iar retorica antioccidentală și antieuropeană este total incompatibilă cu obiectivul declarat de aderare la Uniunea Europeană", a declarat Herczynski, adăugând că decizia de a opri procesul de aderare a Georgiei la UE a fost luată pe 27 iunie.

Herczyński a declarat că speră că Tbilisi își va reconsidera unele dintre deciziile recente după formarea unui nou guvern în urma alegerilor parlamentare din octombrie.

„Sper sincer că, pe 26 octombrie, georgienii vor face alegerea corectă, iar viitorul guvern, indiferent cine va câștiga alegerile, se va întoarce foarte repede și va relua munca grea pentru aderarea Georgiei la Uniunea Europeană”, a subliniat Paweł Herczyński.

Președintele georgian Salome Zurabishvili a calificat demersul UE drept „un răspuns” la „retorica și acțiunile antieuropene și antioccidentale” ale guvernului și ale partidului Visul Georgian, aflat la putere.

„În timp ce acesta este un răspuns la politica nesăbuită și ostilă a partidului de guvernământ față de (UE - n.r.), în același timp este un avertisment pentru public: partenerii noștri ne spun că „alegerea este a voastră” - fie Georgia obține un viitor european sigur, fie se izolează sub influența Rusiei”, a declarat Zurabishvili. (C.B)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te