Comisia Europeană, brațul executiv al blocului comunitar, a anunțat miercuri că a trimis Ungariei o notificare oficială și că va deschide o procedură de încălcare a legii (infringement).
La adoptarea legii „protecției suveranității naționale”, în decembrie trecut, partidul de guvernământ Fidesz (Alianța Civică Maghiară) a motivat că legea este necesară ca instrument de luptă împotriva interferențelor politice străine.
Criticii Budapestei spun că legile sunt, de fapt, încă o încercare a premierului Viktor Orbán de a-și reduce la tăcere oponenții înaintea alegerilor din Ungaria și din UE.
Comisia Europeană a declarat miercuri că legea ungară încalcă valorile democratice, drepturile fundamentale și legislația UE. Măsura luată miercuri de Comisie este cunoscută în jargonul UE ca o procedură de încălcare a dreptului comunitar.
Legislația maghiară încalcă legile UE privind democrația și drepturile egale ale cetățenilor UE, legea privind protecția datelor și mai multe reguli aplicabile pieței interne, a spus Comisia.
### Vezi și... ### Consiliul Europei: Ungaria ar trebui să renunțe la „legea suveranității naționale”„Înființarea unei noi autorități cu competențe largi și un regim strict de monitorizare, aplicare și sancționare riscă, de asemenea, să afecteze grav democrația”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.
Legislația a venit în momentul în care premierul naționalist Viktor Orbán, care s-a ciocnit în repetate rânduri cu Uniunea Europeană din cauza încălcării drepturilor democratice din Ungaria, și-a intensificat campania partidului său înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.
Conform legii, va fi înființată o autoritate separată care să exploreze și să monitorizeze riscurile de interferență politică.
Această autoritate va pedepsi finanțarea externă interzisă pentru partidele sau grupurile care candidează la alegeri cu până la trei ani de închisoare.
Ungaria are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoarea de punere în întârziere.
În cazul în care nu abordează nemulțumirile menționate în scrisoare, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat, adică o cerere oficială de respectare a legislației UE, ca următor pas procedural.
Articol preluat de la Europa Liberă România.