UE acuză Rusia de recentele atacuri cibernetice. Moscova respinge învinuirile

Josep Borrell

Uniunea Europeană a cerut Rusiei să respecte normele „comportamentului de stat responsabil”, în urma unei serii de atacuri cibernetice împotriva țărilor europene atribuite hackerilor ruși. „Unele state membre au observat activități cibernetice rău intenționate, desemnate în mod colectiv drept Ghostwriter și le-au asociat cu statul rus”, a spus într-o declarație la 24 septembrie șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

„Astfel de activități sunt inacceptabile, deoarece încearcă să ne pericliteze integritatea și securitatea, valorile și principiile democratice și funcționarea de bază a democrațiilor noastre”, a spus Borell.

La începutul lunii, procurorul general al Germaniei a anunțat anchete cu privire la o serie de atacuri cibernetice împotriva politicienilor germani înaintea alegerilor parlamentare din 26 septembrie, atacuri pentru care ministerul german de Externe a dat vina pe Moscova. Rusia a respins acuzațiile.

Potrivit lui Borrell, campania cibernetică Ghostwriter a vizat „numeroși membri ai parlamentelor, oficiali guvernamentali, politicieni, membri ai presei și ai societății civile din Uniunea Europeană”, hackerii „accesând sisteme informatice, conturi personale și furând date”.

Oficialul a mai spus că Uniunea Europeană va „examina luarea de măsuri suplimentare” de răspuns.