UE promite să-și intensifice asistența umanitară pentru Afganistan

Imagine generică

Uniunea Europeană promite să-și intensifice asistența umanitară destinată Afganistanului cu încă 100 de milioane de euro (120 de milioane de dolari), ca parte a unui nou pachet de ajutor care va fi prezentat în următoarele săptămâni. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut anunțul în discursul său anual privind starea uniunii din 15 septembrie, spunând Parlamentului European de la Strasbourg că blocul cu 27 de țări „trebuie să facă tot posibilul pentru a preveni riscul real al foametei și catastrofe umanitare".

Noua promisiune vine când Afganistanul riscă să se confrunte cu o criză umanitară majoră, după ce talibanii au răsturnat guvernul susținut de occident la Kabul, în urmă cu o lună. Executivul UE și-a cvadruplat deja ajutorul umanitar acordat țării devastate de război și afectată de secetă pentru acest an la 200 de milioane de euro (236 milioane de dolari), înghețând în același timp plățile din bugetul său - mult mai mare - pentru dezvoltare.

Statele membre individuale din UE fac, de asemenea, donații Afganistanului. La începutul acestei săptămâni, o conferință internațională a donatorilor s-a încheiat cu promisiuni de ajutor de 1,2 miliarde de dolari pentru Afganistan, după ce secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a susținut că poporul afgan „are nevoie de un colac de salvare”. În discursul său din 15 septembrie, von der Leyen a declarat că Europa va încerca să-și consolideze propria capacitate și cooperare militară după prăbușirea rapidă a guvernului afgan la sfârșitul unei misiuni militare de 20 de ani condusă de SUA în Afganistan. Von der Leyen, fost ministru german al apărării, a mai spus că UE ar trebui să fie capabilă să intervină militar fără ajutorul Statelor Unite, dar nu are voința politică pentru așa ceva.