UE ajută regiunile inundate cu milarde de euro

Ursula von der Leyen (a doua din stânga) cu liderii Cehiei, Poloniei, Austriei și Slovaciei, la ședința de urgență de la Wroclaw, pe tema inundațiilor.

Șefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a promis joi un ajutor de miliarde de euro pentru țările din Europa Centrală care au suferit pagube uriașe la infrastructură și locuințe în timpul inundațiilor masive care au făcut până acum 24 de victime în regiune.

Von der Leyen a efectuat o vizită rapidă într-o zonă afectată de inundații din sud-estul Poloniei și s-a întâlnit cu șefii guvernelor din țările afectate - Polonia, Austria, Republica Cehă și Slovacia.

Ea a declarat că vor fi puse rapid la dispoziție fonduri pentru repararea infrastructurii din fondul de solidaritate al UE, precum și 10 miliarde de euro din ceea ce se numește fondul de coeziune - pentru cele mai urgente reparații. În cadrul unei abordări speciale, nu va fi necesară nici o cofinanțare din partea acestor țări pentru ca banii să fie deblocați.

„Aici sunt 100% bani europeni, fără cofinanțare”, a declarat von der Leyen la o conferință de presă. „Acestea sunt vremuri extraordinare, iar vremurile extraordinare necesită măsuri extraordinare. ”

Între timp, un val masiv de inundații amenință noi zone. Ploile abundente au provocat, de asemenea, inundații și evacuarea a aproximativ 1.000 de persoane în regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei. În Europa Centrală, retragerea apelor a dezvăluit amploarea distrugerilor cauzate de ploile excepțional de abundente care au început în urmă cu o săptămână.

Satul italian Traversara, aproape înghițit de ape, la 19 septembrie.

Ministrul ceh de interne, Vit Rakušan, a declarat că joi a fost găsită încă o persoană decedată în nord-estul țării, care a fost grav afectat, ceea ce ridică bilanțul la cinci morți. De asemenea, s-au înregistrat câte șapte decese în Polonia și România și cinci în Austria, bilanțul total al deceselor fiind acum de 24.

Autoritățile au desfășurat contingente militare pentru a ajuta sinistrații. În nord-estul Republicii Cehe, soldații s-au alăturat pompierilor și altor echipaje de urgență pentru a contribui la eforturile de recuperare. Elicopterele armatei au distribuit ajutor umanitar, în timp ce soldații construiau poduri temporare în locul celor care au fost măturate de puhoaie.

Aproximativ 400 de persoane au rămas evacuate din casele din Ostrava, al treilea oraș ca mărime din Cehia.

Eforturile de curățare erau în curs de desfășurare în Austria, unde inundațiile au distrus drumuri, provocând alunecări de teren și avarii la poduri. Pompierii și soldații au pompat apa și noroiul din case și au eliminat mobilierul deteriorat, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului de pompieri, Klaus Stebal, citat de postul de televiziune ORF.

Guvernatorul landului federal Austria Inferioară, Johanna Mikl-Leitner, a declarat că se așteaptă ca reconstrucția să dureze ani de zile, potrivit agenției Austria Press.

Compania de transport public din Viena a fost nevoită să pompeze aproape 1 milion de litri de apă de la sfârșitul săptămânii trecute.

Dunărea urcă în Ungaria

În Ungaria, apele Dunării au continuat să crească, iar autoritățile au închis drumuri și gări. Feriboturile de-a lungul fluviului au fost oprite. În capitala Budapesta, apa s-a revărsat peste cheiurile inferioare ale orașului și amenința să ajungă la liniile de tramvai și de metrou. Unele servicii de transport au fost suspendate.

Dunărea crește la Budapesta, ar urma să culmineze la sfârșitul săptămânii.

Mai în amonte, într-o regiune cunoscută sub numele de Cotul Dunării, casele și restaurantele din apropierea malurilor au fost inundate.

Aproape 6.000 de profesioniști, inclusiv membri ai autorității ungare pentru apă și militari, au fost mobilizați, iar deținuții din închisori au fost duși să ajute la umplerea sacilor de nisip, a declarat joi premierul Viktor Orbán în cadrul unei conferințe de presă.

Dunărea a ajuns la peste 771 de centimetri, apropiindu-se de recordul de 891 de centimetri stabilit în timpul inundațiilor grave din 2013.

În sud-vestul Poloniei, apele umflate au ajuns până în orașul Wroclaw și se aștepta ca o viitură prelungită mai multe ore, poate chiar zile să pună mari presiuni asupra digurilor.

În cele două orașe cele mai afectate în Polonia de inundațiile din weekend, Stronie Slaskie și Ladek-Zdroj, apa de la robinet și energia electrică au fost restabilite, a declarat generalul Michal Kamieniecki.

Premierul polonez Donald Tusk a invitat-o pe von der Leyen la Wroclaw pentru a vedea situația la fața locului. Au fost prezenți joi și lideri guvernamentali din Republica Cehă, Slovacia și Austria.

În Italia, râurile au ieșit din albii în provinciile Ravenna, Bologna și Forlì-Cesena, iar primarii le-au cerut oamenilor să urce la etajele superioare sau să își părăsească locuințele. Aceste zone au fost afectate de inundații devastatoare în 2023, când peste 20 de râuri s-au revărsat, ucigând 17 persoane.

Vice-ministrul italian pentru transporturi și infrastructură, Galeazzo Bignami, a declarat joi că două persoane au fost date dispărute în Bagnocavallo, în provincia Ravenna.

Cel puțin 800 de locuitori din Ravenna și aproape 200 din provincia Bologna și-au petrecut noaptea în adăposturi, școli și centre sportive. Trenurile au fost suspendate și școlile închise, iar locuitorii au fost sfătuiți să evite orice deplasări.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te