UE: anexarea ilegală nu schimbă nimic

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, Kiev, 15 septembrie 2022.

Într-o primă reacție la anexarea a patru regiuni ucrainene proclamată oficial la Kremlin, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a spus că anexarea este ilegală și că cele patru provincii vor rămâne parte a Ucrainei.

„Anexarea ilegală proclamată de către Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de către invadatorii ruși sunt pământ ucrainean și vor face întotdeauna parte din această țară suverană”, a spus șefa Comisiei Europene într-un mesaj postat pe Twitter.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat documentele de anexare oficială a patru provincii ocupate de Rusia în Ucraina.

În cadrul unei ceremonii televizate care a avut loc la Kremlin, Putin a spus că regiunile ucrainene Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson fac parte acum din Rusia.

Declarația liderului de la Kremlin vine după ce autoritățile ruse de ocupație din Ucraina au organizat referendumuri ilegale în teritoriile controlate de ruși în cele patru regiuni ucrainene, despre care au spus că au avut ca rezultat o aprobare aproape unanimă a anexării lor la Federația rusă.

### Vezi și... ### Putin a semnat decretele de anexare a patru regiuni ucrainene

Ucraina, Occidentul și Națiunile Unite au spus că această consultare populară regizată nu a fost legitimă pentru a fost contrară dreptului internațional, drept pentru care nu este și nu va fi recunoscută pe plan internațional.

În discursul de la ceremonia oficială care a marcat la Kremlin această anexare ilegală, Vladimir Putin a acuzat pe față Statele Unite și pe aliații lor că ar fi autorii exploziilor care au provocat scurgerile de gaze din conductele Nord Stream din Marea Baltică.

„Sancțiunile nu au fost destul pentru anglo-saxoni: au recurs la sabotaj. E greu de crezut, dar de fapt ei sunt cei care au organizat exploziile la conductele internaționale de gaz Nord Stream. Au început să distrugă infrastructura energetică pan-europeană. E clar pentru toată lumea cine are de câștigat din asta. Sigur că cel care a făcut-o are de câștigat”, a spus vineri Vladimir Putin.