UE și Marea Britanie anunță sancțiuni legate de dronele iraniene livrate Rusiei

„Opriți teroarea”, protest în fața ambasadei iraniene de la Kiev la care i s-a cerut Iranului să nu mai vândă Rusiei drone kamikaze Shahed-136, 17 octombrie 2022.

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus pe 20 octombrie sancțiuni contra unei firme producătoare de armament din Iran și a trei generali iranieni acuzați că au livrat dronele kamikaze folosite de Rusia pentru a ataca ținte civile și de infrastructură din Ucraina.

Numele celor trei generali și cel al firmei iraniene producătoare de drone Shahed Aviation Industries au fost publicate în Jurnalul oficial al Uniunii Europene și au fost adăugate pe lista neagră a sancțiunilor.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

E vorba de generalii Mohammed Hossein Bagheri, șeful Statului Major al armatei iraniene, Sayed Hojatollah Qureishi și Saeed Aghajani, șeful programelor de drone al Gărzilor Revoluționare din Iran.

„După trei zile de discuții, ambasadorii UE au aprobat măsuri împotriva entităților care livrează drone iraniene ce lovesc Ucraina”, a anunțat pe Twitter președinția cehă a Uniunii Europene, adăugând că blocul pan-european e pregătit să extindă sancțiunile contra altor patru entități aflate deja pe lista neagră.

Măsura a fost salutată de șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba, care a spus într-un mesaj postat tot pe Twitter că acțiunea UE a răspuns prompt apelului său de luni de a impune sancțiuni Iranului pentru că ajută Rusia să ucidă ucraineni și să producă pagube infrastructurii energetice a Ucrainei.

După ce Londra a anunțat sancțiunile, ministrul britanic de externe James Cleverly a afirmat că sprijinul Iranului pentru războiul Rusiei în Ucraina este „deplorabil”.

Din 10 octombrie, forțele ruse au lansat atacuri succesive contra infrastructurilor civile și energetice ale Ucrainei, folosind între altele drone iraniene de tip Shahed-136.

Ministrul ucrainean al energiei Herman Halușenko a făcut cunoscut pe 20 octombrie că în ultimele 10 zile Rusia a lansat cam 300 de atacuri asupra sistemelor energetice ucrainene.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Noi sancțiuni europene contra Iranului