UE aprobă noi sancțiuni împotriva Rusiei și a unor oligarhi ruși

Josep Borell

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat în mod oficial un al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în urma invaziei acesteia în Ucraina, inclusiv înghețarea activelor mai multor oligarhi, precum Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea.

Măsurile, care vor intra în vigoare după publicarea lor în jurnalul oficial al UE, includ o interdicție de import pentru oțelul și fierul rusesc, o interdicție de export în Rusia pentru bunuri de lux în valoare de peste 300 de euro și mașini care costă mai mult de 50.000 de euro (55.000 de dolari), precum și o interdicție pentru investiții în companiile petroliere și în sectorul energetic al Rusiei.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că, pe măsură ce continuă războiul președintelui Vladimir Putin, tot așa crește și „hotărârea noastră de a sprijini Ucraina și de a paraliza finanțarea mașinăriei de război a Kremlinului”. Pachetul de sancțiuni reprezintă „o altă lovitură majoră dată bazei economice și logistice pe care se sprijină Rusia pentru a-și realiza invazia”, a spus Borrell. El a adăugat că scopul sancțiunilor este ca Putin „să oprească acest război inuman și lipsit de sens”.

Sancțiunile urmează după trei runde anterioare de măsuri restrictive, care au inclus înghețarea activelor băncii centrale rusești și excluderea mai multor bănci rusești și belaruse importante din sistemul bancar SWIFT.