UE cere Ungariei să modifice în două luni legea ce se referă la organizațiile neguvernamentale

Parlamentul de la Budapesta. 15 martie 2018

Uniunea Europeană a acordat Ungariei un termen de două luni pentru a schimba legea promovată de guvernul lui Viktor Orban care obligă organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) finanțate din străinătate să-și dezvăluie donatorii străini. Comisia Europeană a trimis o scrisoare la Budapesta astăzi spunând că autoritățile maghiare au două luni pentru a pune în aplicare modificările la aceasta lege după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis anul trecut că legea din 2017 „a introdus restricții discriminatorii și nejustificate”, „cu încălcarea drepturilor fundamentale, inclusiv cu privire la protecția datelor cu caracter personal și libertatea de asociere”.

Promotorii legii susțin că ea ar fi menită să crească transparența finanțărilor organizaţiilor neguvernamentale și să combată spălarea banilor. Ea impune organizaţiilor non-guvernamentale care primesc anual peste 7,2 milioane de forinți maghiari (27.000 USD) din finanțare externă să se înregistreze ca atare și să informeze publicul despre acest lucru.

„Comisia consideră că Ungaria nu a luat măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii, în ciuda solicitărilor repetate din partea Comisiei de a face acest lucru de urgență. Prin urmare, Comisia solicită Ungariei astăzi, (...) să pună în aplicare toate măsurile necesare pentru remedierea situației. Ungaria are la dispoziție două luni pentru a răspunde îngrijorărilor exprimate de Comisie”, se menționează într-o notificare de pe site-ul Comisiei Europene.

Criticii legii afirmă că măsura l-ar viza pe George Soros, cunoscutul filantrop miliardar american născut în Ungaria, care este un critic al politicii lui Viktor Orban.