UE condamnă atacarea microbiștilor israelieni la Amsterdam

Polițiștii olandezi după izbucnirea primelor ciocniri între tineri cu viziuni pro-palestiniene și fanii Maccabi Tel Aviv la Amsterdam, în noaptea de joi spre vineri.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat indignată de „atacurile josnice de aseară împotriva cetățenilor israelieni la Amsterdam", unde demonstranți pro-palestinieni s-au ciocnit cu fanii de fotbal israelieni după un meci între Maccabi Tel Aviv și Ajax Amsterdam.

„Condamn cu fermitate aceste acte inacceptabile", a scris von der Leyen pe platforma de socializare X. „Antisemitismul nu are absolut nici un loc în Europa. Și suntem hotărâți să combatem toate formele de ură."

Președinta Comisiei a mai declarat că a discutat cu premierul olandez Dick Schoof.

Liderii olandezi și israelieni au denunțat violențele, iar organizațiile evreiești le-au condamnat și ele. Ministrul de Externe al Israelului a plecat într-o călătorie diplomatică urgentă în Olanda.

Poliția din Amsterdam a anunțat vineri că cinci persoane au fost spitalizate și 62 au fost arestate în urma a ceea ce autoritățile au descris drept „violențe sistematice” din partea unor scandalagii antisemiți, care au vizat suporteri israelieni.

Autoritățile au declarat că poliția va patrula suplimentar în Amsterdam în zilele următoare, iar securitatea va fi consolidată la instituțiile evreiești din orașul care are o comunitate evreiască numeroasă și care a găzduit-o pe Anne Frank, autoarea celebrului jurnal despre viața în ascunziș, de teama naziștilor.

Associated Press notează că violențele au izbucnit în ciuda interzicerii unei demonstrații pro-palestiniene în apropierea stadionului de fotbal, impusă de primărița orașului Amsterdam, Femke Halsema, care se temea că vor izbucni ciocniri între protestatari și suporterii clubului de fotbal israelian.

Au existat, de asemenea, incidente în care au fost implicați fanii înaintea meciului. Radiodifuzorul olandez NOS a raportat că un steag palestinian a fost rupt de pe o clădire din centrul orașului, iar poliția antirevoltă a blocat suporterii pro-palestinieni care încercau să mărșăluiască spre stadionul Johan Cruyff Arena, unde se juca meciul.

Israelul a ordonat inițial ca două avioane speciale să fie trimise în capitala olandeză pentru a-i aduce acasă pe israelieni, dar ulterior biroul prim-ministrului a declarat că va lucra la "furnizarea de soluții de aviație civilă pentru întoarcerea cetățenilor noștri''.

Susținători pro-palestinieni mărșăluiesc cu steaguri palestiniene lângă stadionul Ajax din Amsterdam, 7 noiembrie 2024.

Contacte la cel mai înalt nivel

O declarație a biroului premierului Benjamin Netanyahu a afirmat că "imaginile dure ale atacului asupra cetățenilor noștri din Amsterdam nu vor fi trecute cu vederea" și că Netanyahu „privește incidentul oribil cu cea mai mare gravitate".

Premierul olandez, Dick Schoof, a declarat pe X că a urmărit „cu oroare" relatările privind violențele.

„Atacuri antisemite complet inacceptabile asupra israelienilor. Sunt în strânsă legătură cu toți cei implicați", a postat el, precizând că a vorbit cu Netanyahu și că autorii vor fi depistați și urmăriți penal.

Problemele de securitate legate de găzduirea meciurilor împotriva echipelor israeliene în Europa au determinat federația belgiană de fotbal să refuze organizarea unui meci Belgia-Israel, din Liga Națiunilor, în septembrie.

Acel meci împotriva Israelului s-a jucat în Ungaria, fără fani pe stadion.

Violențele din Amsterdam, scrie AP, vor duce sigur la o revizuire a securității la două meciuri organizate luna aceasta de UEFA, organismul european de fotbal.

Franța joacă joia viitoare împotriva Israelului pe Stade de France, lângă Paris, în Liga Națiunilor, iar următorul meci al lui Maccabi Tel Aviv în Europa League este programat la Istanbul, pe 28 noiembrie, împotriva lui Besiktas.

Ajax a câștigat meciul de la Amsterdam din Europa League cu 5-0.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te