UE condamnă decizia autorităților din Belarus de a retrage acreditările unor jurnaliști

În Belarus continuă protestele împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale de la începutul lunii august. Gomel (Homel), 29 august 2020.

Uniunea Europeană a condamnat măsurile punitive luate de autoritățile din Belarus împotriva presei independente și străine, în tentativa de a limita fluxul de informații despre protestele antiprezidențiale, izbucnite pe 9 august, după ce s-a anunțat victoria în alegerile prezidențiale a lui Alexandr Lukașenka. Potrivit rezultatelor oficiale, președintele a câștigat un al șaselea mandat consecutive cu peste 80% din voturi, rezultat contestat de opoziție și susținătorii acesteia.

### Vezi și... ### Belarus: autoritățile limitează libertatea de informare, retrag acreditările unor jurnaliști străini

„Jurnaliștii trebuie să fie lăsați să-și facă treaba fără a fi intimidați și supuși unor restricții arbitrarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al coordonatorului politicii externe europene, Josep Borrell, după ce autoritățile belaruse au anulat acreditările a cel puțin 17 jurnaliști, între care reporteri ai Europei Libere/Libertatea. Majoritatea jurnaliștilor vizați erau acreditați pentru companii media occidentale cum ar fi BBC, France International sau postul public german de televiziune ARD.

Retragerea acreditărilor a fost calificată de oficialul european drept „inacceptabilă”. „În loc de a intimida presa, autoritățile ar trebui să ia seama și să reacționeze la doleanțele și aspirațiile populației, exprimate într-un mod fără precedent și pașnic în ultimele săptămâni”, se mai arată în declarația purtătorului de cuvânt european.