UE condamnă execuțiile din Iran și critică livrarea de drone iraniene Rusiei

Majid Reza Rahnavard, protestatar iranian, executat luni 12 decembrie.

Miniștrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene au condamnat luni regimul de la Teheran pentru reprimarea sângeroasă a protestelor antiguvernamentale din Iran și pentru că livrează drone Rusiei, în timp ce discută adoptarea unui nou pachet de sancțiuni, menit să sporească presiunea asupra autorităților din Iran, relatează agenția Reuters.

Uniunea Europeană va „face tot ce-i stă în putință pentru a le sprijini pe tinerele femei [din Iran] și demonstrațiile pașnice [din această țară], a spus coordonatorul politicii externe și de securitate a UE, Josep Borrell.

Sancțiuni UE contra Gărzilor Revoluționare din Iran

Luni, Teheranul a executat un al doilea bărbat implicat în protestele anti-guvernamentale care s-au transformat într-o revoltă populară a iranienilor din toate straturile societății, devenind una din cele mai serioase contestări a legitimității elitei clericale șiite de la Revoluția Islamică din 1979.

„Acest pachet de sancțiuni este îndreptat în mod particular contra celor care se fac responsabili de execuții, de violențe împotriva unor oameni nevinovați, iar aceștia sunt în special membrii Gărzilor Revoluționare”, a spus șefa diplomației germane. Annalena Barbock.

### Vezi și... ### Un fost președinte al Iranului cere guvernului să asculte protestele „până nu e prea târziu”

Deși au fost acceptate în principiu de țările membre sancțiunile ar putea fi aprobat oficial doar marți, a spus o sursă diplomatică citată de Reuters.

O altă sursă diplomatică a spus săptămâna trecută că 21 de inși și o entitate ar urma să fie sancționați pentru abuzuri contra drepturilor omului, în timp ce au existat 10 propuneri legate de chestiunea dronelor.

În declarația lor oficială, miniștrii de externe au spus că „Uniunea Europeană condamnă ferm utilizarea brutală, disproporționată și răspândită a forței contra protestatarilor pașnici, inclusiv contra femeilor și copiilor, ducând la pierderea a sute de vieți”.

### Vezi și... ### Diplomații occidentali, îngrijorați de parteneriatul tot mai strâns între Rusia și Iran

Blocul pan-european a condamnat de asemenea livrarea de drone de către Iran Rusiei.

„Aceste arme puse la dispoziție de Iran sunt folosite de Rusia fără discriminare împotriva populației și infrastructurii ucrainene civile, provocând îngrozitoare suferințe umane și distrugeri”, se spune în declarația Consiliului Uniunii Europene.

Executat pentru „război contra lui Dumnezeu”

Luni, autoritățile au spânzurat în public un bărbat condamnat pentru uciderea a doi membri ai forțelor de securitate, a doua execuție legată de protestele anti-guvernamentale în mai puțin de o săptămână.

Execuția lui Majidreza Tahnavard pe 12 decembrie, raportată de agenția de presă Mizan a ministerului de Justiție, a venit după ce un tribunal revoluționar din Mashahd l-a condamnat pentru „război contra lui Dumenezeu”, un delict care poate duce la o sentință de condamnare cu moartea, din cauză că i-ar fi ucis cu un cuțit în noiembrie pe doi membri ai faimoaselor miliții paramilitare Basij.

### Vezi și... ### Șeful poliției din Iran amenință reprimarea mai dură a protestelor

Tribunalele revoluționare din Iran au fost criticate pe plan internațional pentru că nu le permite celor judecați să-și aleagă un avocat și nici să vadă probele pe care se bazează acuzațiile împotriva lor.

Pe 8 decembrie, autoritățile iraniene au pus în aplicare prima condamnare la moarte a unui protestatar, spânzurându-l pe Moshen Shekari, după ce apelul lui contra sentinței a fost respins de Curtea Supremă a Iranului, Shekari a fost acuzat de „război” pentru că l-ar fi rănit pe un ofițer de securitate.

Activiștii avertizează că cel puțin 12 persoane au fost deja condamnate la moarte în procese ținute cu ușile închise.

Mii de iranieni au ieșit în stradă în toată țara în luna septembrie, după moartea în arestul poliției moralității a studentei de 22 de ani Mahsa Amini, după ce fusese arestată pe motiv că nu purta în mod corespunzător hijabul, voalul islamic obligatoriu pentru femeile iraniene.

### Vezi și... ### În Iran a avut loc prima execuție în rândul protestatarilor anti-sistem

Autoritățile de la Teheran au reprimat demonstrațiile cu brutalitate, care a dus uneori la uciderea de protestatari, în timp ce legislatorii iranieni au aprobat o serie de pedepse aspre pentru a-i descuraja pe cei care iau parte la aceste demonstrații de protest.

Potrivit grupării HRANA, care militează pentru respectarea drepturilor omului în Iran, până duminică 11 decembrie 488 de protestatari, între care 68 erau minori, au fost uciși în reprimarea violentă a demonstrațiilor. HRANA mai spune că au fost uciși de asemenea și 62 de membri ai forțelor de securitate, adăugând că numărul estimat al celor arestați este de 18.259.

ONU estimează numărul protestatarilor morți în proteste este de peste 300, în timp ce o agenție de securitate de stat din Iran spune că 200 de persoane au fost ucise în demonstrații și că acest număr îi include și membri ai forțelor de ordine.