UE critică decizia lui Trump privind sancționarea angajaților Curții Penale Internaționale

Șeful diplomației europene, Josep Borrell (foto arhivă)

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a declarat joi „foarte preocupat" de decizia preşedintelui american Donald Trump de a autoriza sancţiuni economice împotriva oricărui responsabil al Curţii Penale Internaţionale (CPI) implicat în ancheta asupra activităţilor forţelor americane în Afganistan. Miniştrii de externe din statele UE se reunesc prin videoconferinţă luni, 15 iunie, şi este prevăzută o întrevedere cu Mike Pompeo, secretarul de stat american, au precizat surse diplomatice.

„Uniunea Europeană este un susţinător hotărât al Curţii Penale Internaţionale şi cred că ne putem reitera sprijinul pentru această instituţie, care a jucat un rol în impunerea unei justiţii internaţionale şi în pedepsirea crimelor internaţionale cele mai grave", a spus Josep Borrell.

Joi, președintele Donald Trump, a emis un ordin executiv prin care autorizează impunerea de sancțiuni economice și restricții de circulație angajaților Curții Penale Internaționale, care sunt implicați direct în investigarea militarilor și membrilor serviciilor de informații americane pentru presupuse crime de război în Afganistan.

### Vezi și... ### Donald Trump autorizează sancțiuni împotriva angajaților Curții Penale Internaționale