UE decide să-i adauge pe Putin și Lavrov pe lista de sancțiuni

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Uniunea Europeană a hotărât să înghețe activele președintelui rus Vladimir Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov. Activele deținute de Putin și Lavrov vor fi blocate, ca parte a unui consistent pachet de sancțiuni convenit la o reuniune de urgență a liderilor UE din 25 februarie.

Miniștrii de externe ai UE au adoptat noile sancțiuni ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Nu este clar cât de grav vor fi afectați cei doi de aceste măsuri sau dacă nu vor fi, în principal, simbolice. Ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics, a declarat că miniștrii de externe ai UE „au adoptat cel de-al doilea pachet de sancțiuni” și a adăugat că „înghețarea activelor îi include pe președintele Rusiei și pe ministrul său de externe”.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că sancțiunile împotriva lui Putin și Lavrov înseamnă că lista neagră a UE depășește acum oligarhii. Noile sancțiuni se adaugă înghețării activelor deja impuse înalților oficiali ai Kremlinului și parlamentarilor implicați în decizia Rusiei din 21 februarie de a recunoaște două zone din estul Ucrainei ca state independente. Acestora le sunt interzise și călătoriile în spațiul comunitar. Restricțiile vizează, de asemenea, sectoarele energetice, financiare și de transport ale Rusiei, prevăzând și interzicerea exportului de tehnologii și software esențiale din Europa în Rusia. De asemenea, vor fi introduse restricții de viză.

### Vezi și... ### Rusia a atacat Ucraina | Kievul în regim de apărare