UE dorește să fie reprezentată la discuțiile cu Rusia pe teme de securitate

Josep Borrel

Uniunea Europeană dorește să se asigure că interesele sale sunt reprezentate în orice posibilă discuție cu Rusia privind securitatea europeană și pentru aceasta va interacționa cu Statele Unite și cu NATO, se spune într-o declarație emisă de coordonatorul politicii externe și de securitate Josep Borrell.

Oficialul spune că cele mai recente acțiuni ale Rusiei – consolidarea trupelor sale militare la granița cu Ucraina – au provocat temeri privind o invazie și noi amenințări la adresa securității europene. Totodată, Borrell a numit drept un pas important propunerea NATO de a organiza o reuniune a Consiliului NATO-Rusia ca răspuns la proiectele de acorduri privind securitatea europeană pe care Rusia le-a făcut publice săptămâna trecută.

### Vezi și... ### Guvernul Bulgariei nu a discutat încă despre desfășurarea trupelor NATO în Bulgaria 

La rândul său, Washingtonul a declarat recent că este deschis pentru discuții diplomatice cu Rusia, dar orice dialog trebuie să fie coordonat cu aliații și partenerii săi din Europa. Totodată, departamentul de stat american a remarcat că Rusia continuă să-și consolideze trupele militare la granița cu Ucraina.

Moscova a prezentat săptămâna trecută o listă de propuneri de securitate pe care dorește să le negocieze cu Statele Unite și Alianța Nord Atlantică, inclusiv o promisiune de a pune capăt expansiunii NATO către Est.