UE este gata să ajute Kievul și mai mult, îi spune Ursula von der Leyen emisarului SUA

După dvs.: președinta CE și emisarul SUA la întrunirea de marți de la Bruxelles.

După dvs.: președinta CE și emisarul SUA la întrunirea de marți de la Bruxelles.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit marți la Bruxelles cu emisarul SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, pentru a reitera sprijinul Uniunii Europene pentru Kiev, după ce Washingtonul a dat de înțeles că europenii nu vor participa la eventualele negocieri de pace.

Întâlnirea lor, observă dpa, a avut loc în timp ce diplomații de vârf ai Statelor Unite și ai Rusiei au purtat discuții la Riad cu privire la restabilirea legăturilor bilaterale, mai ales pe plan economic și încetarea războiului din Ucraina - fără prezența reprezentanților Kievului sau ai UE.

Von der Leyen „a reiterat faptul că orice soluție trebuie să respecte independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, susținută de garanții de securitate puternice”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei.

De asemenea, ea „a exprimat dorința UE de a lucra alături de SUA pentru a pune capăt vărsării de sânge și pentru a contribui la asigurarea păcii juste și durabile pe care Ucraina și poporul său o merită”.

Europa a plătit cel mai mult

Țările UE și Ucraina sunt alarmate de perspectiva ca SUA și Rusia să caute o soluție bilaterală de pace fără Bruxelles și Kiev.

Pentru a accelera procesul de negociere cu Moscova, administrația Trump a schițat un plan despre care se crede că ar exclude primirea Ucrainei în NATO, ar acorda Rusiei concesii teritoriale și ar pune soldați europeni, nu americani, de pază la linia de demarcație în cazul unei înțelegeri de pace.

În timpul întâlnirii cu Kellogg, von der Leyen „a subliniat rolul esențial al UE în asigurarea stabilității financiare și a apărării Ucrainei, cu un angajament total de 135 de miliarde de euro - mai mult decât orice alt aliat”.

„Aceasta include 52 de miliarde de dolari în asistență militară, egalând contribuțiile SUA”, a spus președinta CE.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl întâmpină pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, înaintea reuniunii informale a liderilor europeni pentru a discuta situația din Ucraina și securitatea europeană, Paris, 17 februarie 2025.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl întâmpină pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, înaintea reuniunii informale a liderilor europeni pentru a discuta situația din Ucraina și securitatea europeană, Paris, 17 februarie 2025.

Chestiunea spinoasă a trupelor europene

În diferite capitale europene s-au auzit din nou marți luări de poziție pe tema trimiterii de soldați europeni ca pacificatori în Ucraina, în cazul ajungerii la pace.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, s-a alăturat marți cancelarului Olaf Scholz, calificând drept prematură dezbaterea actuală cu privire la eventuale trupe europene de menținere a păcii în Ucraina.

„Nici un soldat nu va fi trimis în acest război”, a declarat Baerbock pentru postul public de televiziune ZDF, cu puține zile înaintea alegerilor anticipate din țara sa.

Dezbaterea din capitalele europene, amintește dpa, a fost declanșată de anunțul unilateral al președintelui american Donald Trump privind discuțiile de pace cu Rusia pe tema Ucrainei și de remarcile lui Trump și ale altor înalți oficiali americani potrivit cărora trupele americane nu vor fi implicate în asigurarea eventualului acord de pace în Ucraina.

Baerbock a recunoscut marți că „menținerea păcii este o sarcină europeană”, dar a declarat că este mult prea prematur să se dezbată înainte chiar de începerea negocierilor.

Scholz a făcut comentarii similare după o reuniune a liderilor europeni, convenită pentru a discuta posibile contribuții la un acord de pace în Ucraina, care a avut loc luni la Paris, convocată de președintele francez Emmanuel Macron.

La Paris au existat diviziuni cu privire la disponibilitatea țărilor europene de a contribui cu trupe la o posibilă forță de menținere a păcii pentru a asigura orice acord de încetare a focului.

Premierul britanic Keir Starmer s-a declarat de acord să trimită trupe britanice și i-a îndemnat pe alții să se alăture, chiar dacă Scholz a descris întreaga dezbatere drept „iritantă” și „complet prematură”.

Președintele francez Macron a făcut valuri în urmă cu câteva luni, sugerând că trupe franceze și europene ar putea fi trimise în Ucraina.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te