Helmut Scholz: Voi cere sprijinul Comisiei Europene și al guvernului german să ajute la recuperarea banilor din „furtul miliardului”

Raportul editat de europarlamentarul german Helmut Scholz despre „furtul miliardului” din R. Moldova, aprilie 2012.

Europarlamentarul german Helmut Scholz (GUE), membru al Delegației Parlamentului European la Comitetul de cooperare UE. -Republica Moldova, este editorul unui studiu despre „Furtul Miliardului - o anchetă care încearcă să facă lumină cu adevărat, sau numai agitație de ochii lumii”, apărut în aprilie 2021. Studiul a fost comandat de fracțiunea Stângii din Parlamentul European.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu europarlamentarul Helmut Scholz despre „furtul miliardului”

Europa Liberă: Domnule Scholz, care ar trebuie să fie prioritatea noii puteri de la Chișinău?

Helmut Scholz: „În primul rând, felicitări noilor reprezentanți ai cetățenilor moldoveni în parlament, guvern și, desigur, doamnei Sandu. Principala problemă pe care o are de rezolvat țara este să se ocupe de criza Covid și de problemele economice traduse prin acest decalaj social care persistă în rândul populației. Cei aleși trebuie să prezinte încredere, pe care să o consolideze, și să construiască o majoritate solidă și stabilă capabilă să rezolve problemele țării.”

Europa Liberă: Deci din punctul Dvs de vedere trebuie închisă prăpastia socială- asta ar trebui să fie principala prioritate a noii conduceri.

Helmut Scholz: „Da, diminuarea decalajului social, lupta împotriva corupției, o funcționare normală a sistemului juridic, astfel încât populația să nu fie iar dezamăgită după un lung șir de promisiuni fără acoperire. Ca atare, noul guvern are o uriașă șansă dar și o uriașă responsabilitate.”

Your browser doesn’t support HTML5

Helmut Scholz: UE trebuie să pună presiune pe autoritățile moldovene

Europa Liberă: Cum explicăm faptul că într-o țară cu jumătate de populație rusofonă, cu o migrație economică jumătate în UE și jumătate în Rusia sau fostele republici sovietice, într-o țară atât de dezamăgită de proiectul european (căci deși Moldova a absorbit cele mai multe fonduri din Parteneriatul Estic, asta nu înseamnă deocamdată o viață mai bună pentru moldoveni), așadar cum explicăm faptul că în ciuda acestui tablou marcat de dezamărige față de UE, dna Maia Sandu a câștigat alegerile promițînd mai multă UE?

Helmut Scholz: „Ceea ce trebuie menționat de la început este că pentru prima dată toate instituțiile sunt în mâna unui singur partid: președintele, Parlamentul, guvernul au aceeași culoare politică. Acest partid are așadar teoretic toate pârghiile puterii cu care, în teorie, poate rezolva toate problemele țării. Ceea ce ar putea fi bine, dar ar putea fi și o capcană, pentru că așa cum spuneați, țara este împărțită în două. Ar fi naiv să credem că UE singură va rezolva toate problemele. Nu, statele însele trebuie să rezolve problemele. Bunăstarea, democratizarea reprezintă munca individuală a fiecărui stat în parte, după cum s-a văzut la România, Bulgaria și acum la Serbia, ce eforturi sunt necesare pentru includerea AQ-ului comunitar în legislația națională. Să nu uităm, dincolo de asta, că în regiunile de la granița cu Transnistria au câștigat mai multe locuri partidele de stânga- comuniștii și socialiștii.

### Vezi și... ### „Le doresc oamenilor să simtă pe pielea lor ce înseamnă vremurile bune” (I)

De aceea, UE trebuie să pună presiune pe autoritățile moldovene să găsească mai rapid soluții pentru închiderea prăpastiei sociale în societate. Geopolitica trebuie pusă deoparte. Nu trebuie să se aleagă între Moscova și Bruxelles. Oamenii nu trebuie să fie forțați să aleagă între Moscova și Bruxelles. Este datoria autorităților moldovenești să rezolve problemele interne și tot treaba autorităților să găsească echilibru în relațiile externe. Avem aceste probleme economice, de energie, de educație, iar ideea ar trebui să fie: cum pot partenerii externi contribui la o dezvoltare independentă a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Sunteți europarlamentarul care a făcut din recuperarea banilor furați din băncile moldovene tema sa principală când vine vorba de Moldova în Parlamentul European. Acum că la putere în Moldova se află un guvern și un președinte pro-european, credeți că veți putea promova mai mult această temă până într-acolo încât banii furați să se întoarcă în bancile moldovene?

Helmut Scholz: Vă mulțumesc că ați readus în discuție această temă. Vă pot asigura că pe toată perioada mandatului meu voi continua să susțin acest efort pentru ca cetățenii moldoveni să își recupereze banii.

După cum știți, am comandat un studiu care a evidențiat toate aspectele acestui furt, studiu care nu întâmplător a fost denumit ”Furtul secolului”. Cercetarea a evidențiat cine sunt responsabilii și chiar unde sunt banii. Studiul poate fi analizat, este public. Documentul recomandă ca instituțiile europene și parlamentele și guvernele din statele europene unde se află banii (căci se știe cu precizie unde sunt) să popularizeze acest subiect și să preseze băncile unde sunt banii să îi returneze Moldovei.

În toamnă vom cere și Serviciului de Acțiune Externă a UE să își sporească eforturile în direcția exercitării de presiuni asupra statelor membre pentru a identifica sub ce nume se află depuși banii în băncile respective. Banii sunt în Occident, iar între timp cei care au ajutat la acest furt din Moldova au fost probabil și recompensați. Este responsabilitatea UE să ajute Moldova să recupereze acești bani. Cum UE are multe așteptări de la noua putere de la Chișinău, UE trebuie să ajute Moldova în mod concret să își recupereze banii. Personal sunt în legătură cu Ministerul de externe german și sper să îi conving să susțină acest efort.”