Din 2035, Comisia Europeană ar putea interzice vânzarea mașinilor noi pe benzină și motorină, după ce a propus miercuri, 14 iulie, ca toate noile vehicule să aibă emisii zero, de la această dată. Măsura face parte din cel mai ambițios plan de combatere sistematică a schimbărilor climatice, prezentat de Bruxelles. Pachetul de propuneri va permite reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Țările Uniunii Europene și Parlamentul European trebuie să negocieze și să aprobe fiecare propunere din acest pachet „verde”, într-un proces care ar putea dura cel puțin doi ani.
„Europa este acum primul continent care prezintă un ansamblu comprehensiv pentru a ne îndeplini cele propuse în domeniul climei”, le-a declarat jurnaliștilor la prezentarea planului la Bruxelles Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
În linii mari, propunerile prezentate miercuri vizează taxarea mai puternică a emisiilor de carbon rezultate din încălzire, transport și fabricație, impozitarea combustibilului folosit în aviație și taxarea la frontiera UE a importatorilor care aduc produse la a căror fabricare în afara blocului european au fost produse emisii de carbon, precum ciment, oțel și aluminiu.
Motorul cu ardere internă ar putea deveni istorie, ținând cont că vânzarea de noi vehiculele pe benzină și motorină ar putea fi interzisă în UE din 2035. Este evident că aceasta propunere se va lovi de criticile și opoziția marilor producători auto din Europa, mai ales din Germania, Franța și Italia.
Your browser doesn’t support HTML5
La fel, marile companii aeriene europene, cum ar fi KLM sau Air France au avertizat că riscă falimentul iar aeroporturile europene ar putea deveni necompetitive în fața celor din afara spațiului UE. Într-o scrisoarea deschisă a companiilor aeriene, adresată Comisiei Europene înainte de prezentarea planului „verde”, se arată că măsurile preconizate ar avea un efect real numai dacă ar putea fi adoptate/impuse la nivel global. Așa nu fac decât să submineze industriile europene în fața competiției din afara spațiului UE.