Răspunzând solicitării Europei Libere, purtătoarea de cuvânt a CE pentru afaceri interne, Anitta Hipper, a spus că de la 31 martie, când România și Bulgaria vor intra în Schengen cu porturile și aeroporturile, începând să emită vize Schengen, va fi totuși o schimbare în ce privește șederea de scurtă durată pentru cetățenii din terțe țări.
Anume: perioada cât cetățenii non-UE vor tranzita România sau Bulgaria li se va socoti la numărarea celor 90 de zile cât pot sta în Spațiul Schengen în orice perioadă de 180 de zile.
Această schimbare poate afecta, de exemplu, moldovenii care nu au și cetățenia română, dar călătoresc frecvent în România și alte țări ale spațiului Schengen: de la 31 martie, cu cât mai mult stau în România, cu atât mai puțin au voie să stea în alte țări ale spațiului Schengen și invers.
România și Bulgaria au primit la 30 decembrie aprobarea colegelor din UE să se alăture Spațiului Schengen, mai întâi la aeroporturi și porturi, începând din ultima zi a lunii martie.
Într-un recent interviu cu Europa Liberă, ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, a spus că Bucureștiul speră ca intrarea în Schengen cu frontierele terestre să aibă loc anul acesta.
Apropierea spațiului Schengen de R. Moldova a fost salutată de conducerea de la Chișinău ca un succes al partenerilor români și bulgari, dar a stârnit o anumită temere în rândul transportatorilor, că eventualele controale înăsprite la graniță vor lungi și mai mult timpul de așteptare.
### Vezi și... ### Schengen se apropie de Prut. Să ne bucurăm sau nu?