Comisia Europeană, relatează Politico.eu, lansează marți o platformă pentru monitorizarea restricțiilor care s-au impus asupra drepturilor fundamentale în 162 de țări, ca parte a eforturilor de a limita răspândirea pandemiei de coronavirus. Potrivit Comisiei, noul „Monitor Global ”– cum se numește programul – va analiza, între altele, situația din toate cele 27 de țări membre al Uniunii Europene.
Scopul platformei online este de a cataloga toate restricțiile impuse, diferite de la țară la țară și de a permite urmărirea procesului de retragere treptată a acestor restricții. Una din inițiatoarele proiectului, europarlamentara Hannah Neumann din partea Verzilor, a explicat că multe restricții nu se justifică prin lupta cu pandemia, cum ar fi interzicerea, în Turcia, a reuniunilor online.
### Vezi și... ### IRES: 70% dintre români au foarte puțină încredere sau deloc în romiExistă și cazuri de discriminare care ridică semne de întrebare, ca de exemplu carantina impusă asupra unor așezări cu o majoritate roma, sau din nou în Turcia, asupra unor localități kurde.
O altă problemă, a declarant Neumann pentru Politico, este că nu peste tot, restricțiile pot fi contestate în justiție.
Recent, în România, Avocatul Poporului a contestat constituționalitatea modului în care s-au impus carantina și auto-izolarea, contestație care a avut câștig de cauză astfel că în acest moment, guvernul trebuie să treacă prin Parlament, în regim de urgență, o nouă lege care reglementează impunerea regulilor sanitare gândite să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus.
### Vezi și... ### Covid-19: în România, peste 550 de pacienți contaminați s-au externat după decizia CCRDe la intrarea în vigoare, duminică, a deciziei CCR, peste 550 de pacienți contaminați cu Covid-19 s-au externat, a informat luni, la București, ministrul român al Sănătății, Nelu Tătaru.