UE mărește presiunile asupra regimului din Belarus

La Minsk, o femeie își îmbrățișează o rudă care tocmai a fost eliberată din închisoare. Mii de persoane au fost reținute în timpul protestelor, 13 august 2020.

La Bruxelles este convocată o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe din UE dedicată crizei din Belarus, la care se va discuta și eventualitatea de a se impune sancțiuni pentru modul brutal în care a intervenit poliția împotriva manifestanților pașnici. Țările baltice și Polonia au anunțat deja că sunt dispuse să medieze între regimul Lukașenka și protestatari „pentru a se pune capăt confruntărilor”.

La Berlin, joi, ministrul de externe german Heiko Maas a cerut ca Uniunea Europeană să mărească presiunile asupra conducerii de la Minsk. La nivelul Uniunii Europene, a declarat Maas, se discută „intens” despre sancțiuni.

### Vezi și... ### A cincea zi de proteste în Belarus: ministerul de interne își cere scuze pentru violențe

În ajunul reuniunii, autoritățile belaruse au început sute de persoane reținute în timpul protestelor care au izbucnit duminică seară, 9 august, după ce s-a anunțat victoria covârșitoare a președintelui Alexandr Lukașenka. Cel puțin două persoane au decedat și circa 6.700 au fost reținute în cursul protestelor.