UE obligă Apple să permită instalarea aplicațiilor de plată ale concurenței pe iPhone

Apple se confruntă cu trei anchete ale Uniunii Europene legate de practicile sale de afaceri referitoare la concurență.

Firma americană Apple își va deschide sistemele mobile de plată „tap-and-go”  rivalilor, au decis joi autoritățile anti-monopol ale Uniunii Europene, după o anchetă de patru ani care s-ar fi putut solda cu o amendă usturătoare pentru producătorul telefoanelor iPhone.

„De acum înainte, concurența va putea concura efectiv cu Apple Pay pentru plăți cu iPhone-ul în magazine. Consumatorii vor avea la dispoziție o gamă mai largă de portofele mobile sigure și inovative din care să aleagă”, a declarat Margrethe Vestager, șefa agenției anti-monopol europene.

Comisia Europeană a spus că oferta Apple va fi valabilă pe 10 ani. Peste 3000 de bănci și alte instituții financiare din Europa permit folosirea Apple Pay.

Apple a spus că oferta sa va permite firmelor europene să ofere plăți mobile inclusiv cu cheile de la mașină, cheile de acasă sau de la camera de hotel, carduri de loialitate și altele.

Reuters scrie că decizia Apple de a rezolva pe cale amiabilă conflictul cu europenii este o surpriză, întrucât compania americană și-a apărat în trecut dreptul de a face afaceri în stil propriu, în fața acuzațiilor UE.

În prezent, Apple se confruntă cu trei anchete în baza instrumentului juridic UE cunoscut ca Digital Markets Act (DMA).

În martie, firma Apple a fost amendată cu o aproape 1,84 miliarde de euro pentru competiție incorectă cu Spotify și alte servicii de streaming muzical, din cauza restricțiilor din magazinul său de aplicații App Store. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te