UE acordă Moldovei un nou pachet de asistență de 100 de milioane de euro

Delegația moldoveană condusă de premierul Filip la întrevederile de la 16 martie la Bruxelles

O precondiție formală este angajamentul guvernului moldovean de a respecta sistemul parlamentar multipartit.

Ambasadorii la Bruxelles ai țărilor Uniunii Europene au aprobat astăzi, 12 aprilie, un pachet de 100 milioane euro ca ajutoare macro-financiare pentru Moldova.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Bruxelles cu Dan Alexe



Din acest pachet, 60 milioane constituie un împrumut, iar 40 milioane vin sub formă de granturi care se adaugă resurselor oferite de Fondul Monetar Internațional (FMI). Banii sunt pentru a acoperi nevoile financiare ale Moldovei pe următorii doi ani.

Debursarea împrumutului va avea loc în trei tranşe în 2017-2018. Termen împrumutului, prevăzut de proiectul hotărârii, este de maxim 15 ani.

Banii urmează să fie utilizaţi pentru depăşirea şocului economic în urma fraudei din sistemul bancar și pentru promovarea stabilităţii macroeconomice. Subiectul a fost discutat la sfârşitul anului trecut, în cadrul vizitei premierului Pavel Filip la Bruxelles.

Acordarea asistenţei financiare din partea UE a devenit posibilă după ce, în noiembrie anul trecut, Moldova a încheiat un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional. De altfel, în anunțarea deciziei, ambasadorii UE au avut astăzi mare grijă să insiste asupra rolului major pe care trebuie să-l joace FMI în stabilizarea financiară a Moldovei. Chișinăul a încheiat cu FMI, în iulie 2016, un acord pe trei ani care acoperă o serie întreagă de facilități de credit. Etapa următoare este acum redactarea în comun a unui memorandum de înțelegere între Chișinău și Comisia Europeană, unde să fie detaliate condițiile concrete ale împrumutului și pachetului de ajutoare.

O precondiție formală este angajamentul guvernului moldovean de a respecta sistemul parlamentar multipartit. Dacă e vorba, în acest caz, de o simplă formalitate, Chișinăul va trebui să mai ofere și garanții pentru combaterea corupției și garantarea unui sistem transparent de contabilitate, care să asigure trasabilitatea folosirii fondurilor.

De asemenea, Comisia Europeană și serviciile de acțiune externă ale șefei diplomației UE, Federica Mogherini, doresc să obțină garanții că vor putea monitoriza în mod regulat folosirea fondurilor.

O parte din condiții au fost introduse la solicitarea, în Comisia pentru bugete a Parlamentului European, a europarlamentarului român Siegfried Mureșan de a condiționa finanțările europene pentru Republica Moldova. Mureșan, raportor pentru Moldova, a explicat că prin această solicitare vrea să se asigure că sprijinul financiar pe care Uniunea Europeană îl oferă Republicii Moldova este cu adevărat util.

Votul final al Parlamentului European pe această asistență macrofinanciară de 100 de milioane e programat să aibă loc în plen în sesiunea din luna mai a acestui an.