UE pregătește noi sancțiuni contra Rusiei

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a propus pe 28 septembrie un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei ca reacție la referendumurile din Ucraina, considerate ilegale de Kiev, Occident și de Națiunile Unite.

Noile sancțiuni sunt menite „să facă Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului din Ucraina, a spus von der Leyen la Bruxelles, adăugând: „Nu acceptăm referendumurile false, și nici un fel de anexare în Ucraina; suntem deciși să facem ca Kremlinul să plătească pentru această nouă escaladare”.

### Vezi și... ### Kievul spune că rezultatele așa-zisului referendum din teritoriile ocupate sunt „fără valoare”

Acest al optulea set de sancțiuni impuse Rusiei de Uniunea Europeană conține noi interdicții la importurile de produse rusești care vor face ca Moscova să piardă venituri adiționale de 7 miliarde de euro.

Pachetul mai include noi interdicții la exportul de tehnologie militară către Rusia în domeniul aeronauticii, cum ar fi componente electronice și anumite substanțe chimice, a spus șefa executivului european.

În plus, noul pachet de sancțiuni va pune bazele legale pentru plafonarea prețurilor la petrol și pentru interdicția impusă cetățenilor Uniunii Europene de a face parte din consiliile de administrație ale companiilor rusești de stat.

### Vezi și... ### Oficialii pro-ruși afirmă că participanții la așa-zisele referendumuri susțin anexarea la Rusia

Noile sancțiuni prevăd de asemenea restricții impuse oficialităților responsabile pentru organizarea referendumurilor ilegale din Ucraina.

Noul set de sancțiuni va fi trimis spre aprobare celor 27 de state membre ale UE, care vor trebui să se pună de acord pentru a ajunge la unanimitatea necesară adoptării lor.