„Europa își îndeplinește promisiunile: Miniștrii de externe ai UE tocmai au convenit să prelungească din nou sancțiunile împotriva Rusiei”, a anunțat Kaja Kallas, șefa politicii externe a blocului, pe rețelele sociale.
„Aceasta va continua să priveze Moscova de venituri pentru a-și finanța războiul”, a adăugat ea. „Rusia trebuie să plătească pentru daunele pe care le provoacă”.
Oficiali din alte țări ale UE avertizaseră mai devreme, pe fondul obstrucției ungare în calea prelungirii sancțiunilor, că dacă asta nu se face înaintea termenului limită de 31 ianuarie pot urma consecințe grave, inclusiv deblocarea activelor rusești din Europa utilizate de UE pentru a ajuta Kievul.
Sancțiunile care urmează să fie reînnoite includ toate interdicțiile sectoriale privind comerțul, precum și măsurile care au imobilizat activele băncii centrale a Rusiei, scrie Reuters, amintind că țările UE trebuie să voteze în unanimitate pentru a reînnoi aceste restricții la fiecare șase luni.
Profiturile obținute din înghețarea activelor rusești sunt utilizate pentru a finanța un împrumut de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei, sprijinit de G7.
Prieten la telefon?
Premierul ungar, Viktor Orban, numit de unii „calul troian al Rusiei în Europa”, care se opune sistematic sancțiunilor împotriva Moscovei, a avut de această dată o cerere fără precedent, transmisă miniștrilor adunați la Bruxelles: anume, ca UE să aibă consultări cu noua administrație SUA, a președintelui Donald Trump, înainte de o decizie de reînnoire a restricțiilor.
Budapesta a invocat apoi, la ședință, nemulțumirile sale cu privire la revocarea de către Ucraina a unui acord care aducea gaz rusesc în Ungaria.
În consecință, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE care a avut loc luni dimineață, Comisia a prezentat o declarație prin care se declară „pregătită să continue discuțiile cu Ucraina privind aprovizionarea Europei prin sistemul de gazoducte din Ucraina”.
- Te-ar putea interesa și: Premierul Slovaciei, vizită surpriză la Moscova. El i-a cerut lui Putin să continue livrările de gas rusesc
Declarația, văzută de Reuters, mai arată că organul executiv al UE este dispus să implice Ungaria și Slovacia în acest proces. Bratislava este singurul aliat mai vocal al Budapestei în „războiul declarațiilor” cu Kievul pe tema tranzitului gazelor rusești spre centrul Europei.
„Comisia va aborda Ucraina pentru a solicita asigurări cu privire la menținerea transferurilor prin conducte de petrol către UE”, se mai arată în declarație.
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, s-a declarat mulțumit de asigurările Comisiei.
„Comisia Europeană s-a angajat să protejeze conductele de gaze naturale și petrol care duc către statele membre ale Uniunii Europene”, a declarat el într-o postare pe Facebook.
Visul sancționat
Tot luni, miniștrii de externe din UE au căzut de acord să impună sancțiuni de viză împotriva liderilor Georgiei, mai ales din partidul de guvernământ Visul Georgian, acuzați de reprimarea brutală a manifestanților pentru continuarea integrării europene, dar și de adoptarea unor legi anti-democratice, ca legea „agenților străini” sau cea „împotriva propagandei LGBT”.
Pedeapsa vizează numeroși oficiali guvernamentali, diplomați, judecătorii Curții Constituționale de la Tbilisi și alții.
Consiliul European a precizat că georgienii de rând vor putea în continuare merge în UE fără viză pentru șederi de maximum 90 de zile, dezmințind zvonurile că această pedeapsă ar putea viza întregul popor.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te