Ucraina a cerut joi Uniunii Europene să impună mai multe sancțiuni Rusiei, în timpul vizitei făcute la Kiev de mai multe oficialități de rang înalt ale Uniunii pentru a arăta solidaritatea cu Ucraina a blocului pan-european în timpul invaziei ruse, relatează agenția Reuters.
Președinta Comisiei Europene a condus o delegație de mai mult de zece oficialități, care au promis ajutor militar, financiar și politic, înainte de aniversarea de un an a invaziei ruse în Ucraina, care are loc pe 24 februarie.
„Europa a fost de partea Ucrainei din prima zi pentru că știm că viitorul continentului nostru se scrie aici… Aceasta este o luptă a democrațiilor contra regimurilor totalitare”, a spus Ursula von der Leyen la o conferință de presă în capitala ucraineană.
### Vezi și... ### Von Der Leyen, în fruntea delegației Comisiei Europene la summitul UE de la KievEa a avut o primă întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, imediat după sosirea la Kiev, cei doi lideri urmând ca vineri să aibă vineri o întâlnire la nivel înalt cu Charles Michel, președintele Consiliului European.
În ianuarie, Occidentul a promis să livreze Ucrainei mai multe arme, dar cum nu dorește să primească o țară care e în război, UE e pregătită să descurajeze speranțele autorităților de la Kiev privind aderarea rapidă a țării lor la Uniunea Europeană, subliniind nevoia adoptării mai multor măsuri anti-corupție.
„Propunem azi Ucrainei să se alăture unor programe europene cheie, ceea ce va da Ucrainei beneficii apropiate de acelea ale unui stat membru, în multe domenii”, a spus șefa executivului european, fără să fixeze vreo dată anume pentru asta.
Zelenski, care a întâmpinat-o pe von der Leyen sărutând-o pe obraji, a spus că cei doi au discutat cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei pregătit de Uniunea Europeană.
„Vedem că ritmul sancțiunilor Europei a încetinit puțin, în timp ce statul-terorist, din contră, și-a sporit ritmul adaptării sale la sancțiuni”, a spus Zelenski.
Pe de altă parte însă, UE a anunțat dublarea numărului de militari ucraineni pe care îi va antrena la 30.000 anul acesta și a promis 25 de milioane de euro pentru deminarea teritoriilor recucerite de armata ucraineană.
„Nu suntem încă acolo”
Din delegația UE care a vizitat Kievul au făcut parte comisarii europeni pentru afaceri externe, migrație, agricultură, economie și justiție.
Oficialitățile europene au spus că discuțiile cu partea ucraineană au vizat trimiterea de mai multe arme și de mai mulți bani Ucrainei, mai mult acces pentru produsele ucrainene pe piața UE, ajutarea Kievului să-și acopere nevoile energetice, sancțiunile contra Rusiei, trimiterea în judecată a conducerii ruse pentru declanșarea războiului și extinderea în Ucraina a unei zone UE de apeluri no-roaming.
Blocul pan-european a trimis până acum Kievului un ajutor de aproape 60 de milioane de euro, între care un sprijin militar de 12 miliarde de euro, dar a refuzat să ofere Ucrainei o cale rapidă de aderare, cât timp țara se află în război.
### Vezi și... ### UE temperează ambițiile de aderare rapidă ale Ucrainei„Unii ar dori să speculeze despre sfârșitul jocului, dar adevărul e că nu suntem încă acolo”, a spus o oficialitate UE, citată de Reuters.
Oficialitățile UE au întocmit o listă de condiții politice, economice și juridice, iar blocul comunitar e pregătit să sublinieze hotărârea de a sprijini „pe mai departe integrarea europeană a Ucrainei”, după ce a acordat acestei țări statutul de țară candidată în iunie anul trecut, și va decide asupra pașilor următori după ce toate condițiile sunt „îndeplinite pe deplin”, potrivi proiectului unei declarații comune văzută de Reuters.
În ultimele zile, Kievul a luat măsuri dure de eliminare a corupției la nivel înalt, dar Uniunea Europeană spune că Ucraina trebuie să-și construiască în timp o credibilitate care să elimine reputația sa de țară cu o corupție endemică.
### Vezi și... ### Zelenski anunţă demiterea şefilor serviciului vamal, acuzați de o fraudă de milioane de dolariApelurile Ucrainei pentru a primi rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă nu vor primi răspuns de la UE săptămâna asta, spun oficialitățile, și se pare că noile sancțiuni ale UE contra Rusiei nu vor fi pe măsura așteptărilor Ucrainei, relatează agenția Reuters.
Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.