UE restrânge regulile exportului de vaccinuri

Your browser doesn’t support HTML5

UE restrânge regulile exportului de vaccinuri

Comisia Europeană a anunțat miercuri restrângerea regulilor care permiteau până acum exportul de vaccinuri în afara UE, în urma crizei declanșate de conflictul cu firma britanico-suedeză AstraZeneca.

### Vezi și... ### Licitaţia de procurare a vaccinurilor anti-Covid ridică semne de întrebare

UE acuză AstraZeneca că nu și-ar respecta obligațile contractuale. Noile măsuri restrictive sunt introduce pentru o perioadă de cel puțin șase săptămâni.

Statele membre nu sunt de acord cu aplicarea unor reguli prea stricte, deoarece acestea riscă să dăuneze fiabilității UE ca un partener comercial care aplică regulile pieței libere.

Restricțiile la export privesc în primul rând țări precum SUA și Marea Britanie, care sunt la rândul lor țări producătoare de vaccinuri și care au vaccinat deja mai mult decât au făcut-o țările din UE.

Măsurile sunt propuse în ajunul summitului UE de joi și vineri, 25-26 martie, iar ele vor trebui să fie aprobate de cei 27 de lideri.

Noile restricții nu vor afecta, însă, țări vecine cu UE precum Moldova sau Ucraina, care sunt acoperite de așa numita „strategie COVAX AMC”. Cu totul: 92 de țări considerate sărace sau foarte sărace nu sunt amenințate de restrângerea regulilor de exportare a vaccinurilor.

### Vezi și... ### „Eșecul moral” al Occidentului: cât costă vaccinurile anti-Covid

Cum a rezumat-o vice-președintele Comisiei UE, Valdis Dombrovskis:

„În primul rând, țările acoperite de lista COVAX AMC rămân scutite și asta se referă, de exemplu, în special la Ucraina și Moldova. Dar, de asemenea, asta se aplică și țărilor din vecinătate care nu sunt scutite în mod automat, dacă acele țări sunt acoperite de facilitatea COVAX mai largă. În acest caz, și ele rămân scutite. Obiectivul principal aici este de a avea mai multă transparență și mai multă claritate cu privire la destinația vaccinurilor și, de asemenea, de a reduce la minimum riscurile de încălcare sau evitare a legislației.”

Propunerea riscă să fie cu atât mai criticată, cu cât cotidianul italian La Stampa a revelat că autoritățile italiene au descoperit un depozit cu 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca nefolosite, care provin de la o fabrică-laborator din Olanda.