UE: Sancțiunile împotriva Rusiei funcționează, chiar dacă lovesc și economiile europene

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au insistat luni că sancțiunile impuse Rusiei ca reacție la invaia neprovocată din Ucraina funcționează, chiar dacă amenință în acest moment și alimentarea cu energie a țărilor din UE.

Săptămâna trecută, premierul ungar Viktor Orban, criticase sancțiunile, susținând că fac mai rău economiilor europene decât Moscovei.

Înainte de a începerea discuțiilor de la Bruxelles, șeful politicii externe europene Josep Borrell a respins criticile, afirmând că sunt modul adecvat de a reacționa la invazia rusă și „vor continua”.

### Vezi și... ### Ucraina ripostează după ce Viktor Orban a criticat sancțiunile UE

Miniștrii de externe discută luni despre modul în care pot fi înlăturate lacunele din regimul de implementare a sancțiunilor și eventual extinderea lor.

La rândul său, ministrul de externe din Luxemburg, Jean Asselborn, a atras atenția că „ar fi fatal” dacă UE ar renunța fie și parțial la sancțiuni, pentru că în joc este și „credibilitatea noastră”.

„În mod normal, ar trebui să recurgem la diplomație, la Națiunile Unite. Dar nu suntem într-o perioadă normală. Suntem într-o perioadă în care legile junglei sunt singurele care contează”, a mai spus Asselborn, citat de AFP.

De la lansarea invaziei pe 24 februarie, UE a impus Rusiei șase pachete de sancțiuni, care au venit în valuri. S-a pus un embargo pe importul de cărbune, au fost interzise și mare parte a importurilor de petrol rusesc din iunie, iar acum se discută și un embargo pe aur, dar multe țări europene rămân dependente de gazul rusesc pentru aprovizionarea cu energie.

Borrell și majoritatea liderilor occidentali insistă că sancțiunile au afectat serios economia Rusiei și se vor înăspri, dacă președintele Vladimir Putin nu-și retragă forțele din Ucraina.

Vorbind luni prin videoconferință la reuniunea miniștrilor de externe europeni, șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a îndemnat UE să nu cedeze teren în fața lui Putin, pentru că este o strategie „care nu a funcționat vreodată”.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Putin și Erdogan vor discuta reluarea exporturilor de cereale ucrainene