UE spune că nu este încă momentul potrivit pentru sancțiuni împotriva Rusiei

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, 21 februarie 2022

Uniunea Europeană i-a răspuns Ucrainei că nu este pregătită să aplice sancțiuni împotriva Moscovei în acest moment, dar a sprijinit planurile de asistență financiară pentru țara aflată sub amenințarea unui atac din partea Rusiei.

### Vezi și... ### LIVE UCRAINA | Vladimir Putin recunoaște independența regiunilor Luhansk și Donețk

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, le-a declarat reporterilor în marja summitului miniștrilor de externe din UE, de la Bruxelles, pe 21 februarie, că va convoca o reuniune extraordinară a UE pentru a stabili sancțiuni doar „când va veni momentul”. UE a respins astfel apelurile ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba la adresa Occidentului de a impune imediat măsuri împotriva Moscovei care, potrivit lui, vor ajuta la evitarea războiului, mai degrabă decât să aștepte o posibilă invazie rusă. State occidentale au spus că se așteaptă ca Rusia să invadeze Ucraina în orice moment, pe fondul acumulării masive de trupe rusești la graniță. Moscova neagă că plănuiește să atace, dar oficiali americani au spus că ei cred că Moscova ar căuta să creeze un pretext pentru o invazie. „Așteptăm decizii”, a spus Kuleba la Bruxelles, înainte de a se adresa miniștrilor de externe din UE.

„Credem că există motive întemeiate și legitime pentru a impune acum cel puțin o parte din sancțiuni, pentru a demonstra că Uniunea Europeană nu vorbește doar despre sancțiuni, ci și acționează”, a afirmat Kuleba. Pe de altă parte, Josep Borrell a spus că, deocamdată, miniștrii UE susțin calea diplomației, inclusiv măsurile Franței de a intermedia o întâlnire a președintelui american Joe Biden și a președintelui rus Vladimir Putin.