UE stabilește reguli și amenzi pentru giganții din tehnologia informației

Reguli pentru Google, Amazon sau Facebook. Pe scurt, ceea ce va aduce Digital Markets Act (DMA) tocmai adoptat de IMCO, comisia pentru piața internă, a Parlamentului European. „Noile reguli stabilesc ce le va fi permis și ce nu în UE companiior cu statut de „gatekeeper” (gigantii din tehnologia informației, precum Google, Facebook sau Amazon)”, spune într-un interviu cu Europa Liberă președinta Comisiei IMCO Anna Cavanzzini (Verzi, Germania) .

Your browser doesn’t support HTML5

UE stabilește reguli și amenzi pentru giganții din tehnologia informației președinta Comisiei IMCO Anna Cavanzzini

În limbajul de marketing „gatekeepers” sunt platforme online care preselectează ceea ce producătorul oferă consumatorului. Platformele listează doar acei producători sau produse care se potrivesc cel mai mult cu interesele lor specifice. Noul regulament pune pe lista neagră anumite practici ale giganților din tehnologia informației și permite Comisiei Europene să efectueze investigații de piață și să sancționeze comportamentele neconforme. Regulamentul propus va reglementa serviciile de intermediere online, rețelele sociale, motoarele de căutare, sistemele de operare, serviciile de publicitate online și de cloud computing, precum și servicii de partajare video, browserele web și serviciile de televiziune online. Pentru ca o companie să intre în domeniul de aplicare al noilor reglementari trebuie să aibă o cifră de afaceri anuală în Spațiul Economic European de 8 miliarde de euro și o capitalizare de piață de 80 de miliarde de euro. De asemenea, aceste companii ar trebui să ofere un serviciu de bază de platformă în cel puțin trei țări UE și să aibă cel puțin 45 de milioane de utilizatori finali lunar, precum și mai mult de 10 000 de utilizatori de afaceri. Noile reguli prevăd un nivel minim de amenzi de la 4% până la 20% din cifra de afaceri. Dosarul DMA urmează să fie votat în plen în decembrie 2021 și va intra în negocieri cu Consiliul în primul semestru al anului 2022.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Anna Cavanzzini

Europa Liberă: Este finalul practicilor incorecte ale marilor platforme sociale. Legile trebuie făcute de legiuitori, nu de companii. Aceasta este promisiunea Digital Markets Act. Explicati-ne, pe scurt, in ce constau aceste noi reguli.

Anna Cavazzini

Anna Cavanzzini: „Pe piața digitală există foarte mulți așa numiți „gatekeepers”, platforme digitale care au o putere uriașă și distorsionează competiția, pentru că noi, consumatorii nu avem de unde alege, iar întreprinderile mici nu pot ajunge pe piață. Asta face Digital Markets Act: stabilește obligații clare în ceea ce privește giganții tehnologiei informației. De exemplu, aceşti giganți nu mai pot stabili o listă de companii sau produse preferențiale care să apară pe platforma lor. De regulă, in magazinele online care aparțin unei platforme, produsele sale sunt listate sus, ca preferențiale, în listă. Au tratament preferențial. Această abordare va fi ilegală după intrarea în vigoare a Digital Market Act. Actualmente, platformele mari forțează consumatorii să le folosească serviciile - spre exemplu, mesageria.

Platformele mari forțează consumatorii să le folosească serviciile...

Dacă ești pe o platformă, nu poţi folosi decât aplicaţiile respective. O dată cu intrarea în vigoare a Digital Markets Act, consumatorii vor putea să folosească aplicațiile altor furnizori de servicii de același tip, pe un dispozitiv care aparţine concurentei. Apoi, vor exista și o serie de reguli si limitări pentru reclama țintită. Acest tip de reclamă online se folosește mult de datele noastre, iar pe viitor va fi interzisă publicitatea țintită pentru minori”.

Europa Liberă: Ce vor avea voie și ce nu vor mai avea voie să facă platformele online?

Anna Cavanzzini: „Actualmente, anumite companii nu permit în magazinele lor online decât aplicațiilor lor. Pe viitor vor fi obligate să ofere și aplicațiile competitorilor. Apoi, noi, clienții, vom putea să dezinstalăm aplicațiile care vin automat pe un dispozitiv pe care îl cumpărăm. Când cumpărăm un Iphone, acesta vine presetat cu o serie de aplicații pe care nu le putem șterge. După intrarea in vigoare a noilor reglementări, vom putea instala și șterge orice aplicație de pe un dispozitiv. Faptul că acum nu putem face acest lucru este o distorsiune a pieței.”

### Vezi și... ### Studiu: Riscurile impozitării giganților IT

Europa Liberă: Cum se va schimba viața noastră de consumatori: protecția, datele personale, dependența față de aceste servicii etc.

Anna Cavanzzini: „Una dintre cele mai importante schimbări va fi în materie de protecția datelor personale și în sensul acestei dependențe de care vorbiți. Este vorba despre publicitatea țintită. În acest moment aceste platforme colectează datele noastre personale și atunci când suntem online ne prezintă reclamele la produsele care ar fi interesante pentru noi, așa cum rezultă din datele noastre personale. Acest lucru nu va mai fi posibil pentru minori. Va fi interzis.”

Una dintre cele mai importante schimbări va fi în materie de protecția datelor personale...

Europa Liberă: Și amenzile?

Anna Cavanzzini: „Dacă aceste platforme nu se vor conforma cu prevederile noilor reguli, Comisia Europeană poate investiga aceste activități considerate ilegale și poate stopa aşa numitele „achizițiile ucigașe” (killer aquisitions). Se știe că marile platforme au cumpărat în timp competitorii mai mici (Facebook, care a cumpărat WhatsApp sau LinkedIn, de exemplu) pentru a-și elimina practic competitorii. Acestea se numesc „achiziții ucigașe”. Comisia Europeană joacă un rol important în controlul și coordonarea aplicării acestor reglementări și va colabora cu structurile corespunzătoare din fiecare stat membru. Ideea este să avem un mediu competițional mai corect pentru ca și întreprinderile mici și mijlocii să poată intra pe piața tehnologiei și pentru ca noi, consumatorii, să avem mai multe opțiuni. Acum putem alege din doar două sau trei variante, căci tot ce e pe piață aparține acestor 2,3 mari jucători. ”

Europa Liberă: Dacă aceste reguli vor interzice marilor companii să cumpere orice altă companie doresc, nu înseamnă că se disturbă piața liberă?

Anna Cavanzzini: „Nu trebuie să confundăm piața liberă cu competiție corectă. Aceasta din urmă are nevoie de reguli. O piață complet liberă nu este neapărat benefică, pentru că dacă o companie devine atât de mare încât le înghite pe toate celelalte, ajunge să aibă monopol. Pentru o piață funcțională avem nevoie de reguli clare privind competiția, adică exact ce face Digital Markets Act.”