UE suspendă parțial acordul de facilitare a vizelor cu Belarus

Consiliul European a condamnat ceea ce a numit „instrumentalizarea continuă” a migrației de către regimul de la Minsk și a decis să suspende parțial acordul de facilitare a vizelor cu Republica Belarus din cauza crizei de la granița acesteia cu Polonia.

Suspendarea unor părți ale acordului nu va afecta cetățenii obișnuiți, dar oficialii belaruși nu se vor mai putea folosi de o serie de facilități, inclusiv taxe reduse de solicitare a vizei.

„Condamnăm și respingem cu fermitate instrumentalizarea continuă a migrației de către regimul din Belarus”, a declarat ministrul de Interne sloven Ales Hojs, care prezidează Consiliul pentru Afaceri Interne. „Este inacceptabil ca Belarus să se joace cu viața oamenilor în scopuri politice”, a mai spus el.

UE acuză regimul de la Minsk de direcționarea spre granițele sale a unui flux de imigranți pe care i-ar aduce intenționat, preponderent din țări ale Orientului Mijlociu, creând o criză fără precedent la granița cu Polonia, unde sunt masați sute de oameni.