UE va aloca 100 de milioane de euro Republicii Moldova, anunță comisarul Varhelyi la Chișinău

Anunțul privind debursarea a 100 de milioane de euro din partea UE a fost făcut la o conferință de presă susținută de comisarul european pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi (dreapta), și prim-ministrul, Dorin Recean.

Uniunea Europeană va aloca 100 de milioane de euro pentru R. Moldova, a anunțat la Chișinău, pe 10 iulie, comisarul european pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi. Declarația vine în contextul începerii unei noi etape a negocierilor de aderare – screeningul bilateral.

Oliver Varhelyi a spus într-o conferință de presă susținută alături de premierul Dorin Recean că, din cele 100 de milioane de euro, 35 de milioane vor veni sub forma sprijinului bugetar și 72,5 milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară. Banii vor ajunge la Chișinău săptămâna viitoare.

„Sunt pași care urmează să ajute R. Moldova să devină mai rezilientă”, a declarat oficialul.

Prim-ministrul Dorin Recean a precizat că cele 100 de milioane de euro fac parte din asistența europeană care a fost anunțată în toamna anului 2022. El a spus că finanțările anterioare au ajutat R. Moldova să depășească criza economică declanșată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar sprijinul anunțat astăzi de comisarul european are menirea de a ajuta la recuperarea economică.

„Aceste fonduri vor fi oferite pentru diferite sectoare, cum ar fi dezvoltarea economică, educația, sănătatea, infrastructura, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor”, a afirmat Dorin Recean.

Varhelyi a precizat în cadrul conferinței de presă că „munca grea abia începe”, notând că R. Moldova are de transpus 150 de mii de pagini de legislație europeană în legislația națională.

El a mai afirmat că va fi nevoie de un „minim politic comun”, adică de sprijinul tuturor partidelor politice pentru prioritățile comune, inclusiv în ceea ce ține de adoptarea de către Parlament a legilor de armonizare a legislației naționale cu cea europeană.

Tot pe 10 iulie, la Chișinău, a avut loc prima sesiune de screening bilateral, adică evaluarea legislației naționale și a gradului de armonizare cu cea a legislației Uniunii Europene, la care a participat și delegația condusă de comisarul european, Oliver Varhelyi. Este a doua etapă a negocierilor de aderare, începute la nivel oficial pe 25 iunie.

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a precizat că evaluarea a început cu capitolul „Valori fundamentale” și va continua cu capitolul 5 „Achiziții publice”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te