Comisia Europeană va aproba miercuri contractul cu firma americană Pfizer și partenerul german BioNTech pentru 300 de milioane de doze din noul vaccin anti-Covid-19.
Luni, Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul lor experimental are o eficiență de 90% și că luna viitoare, vor cere aprobarea pentru piața americană.
Ministrul german al sănătății a declarat că vaccinul ar putea fi gata pentru comercializare în primele trei luni ale anului următor și a reamintit că Uniunea Europeană ca organizație este mandatată să negocieze cu firmele farmaceutice, nu fiecare țară în parte.
Odată achiziționate dozele, acestea vor fi împărțite concomitent în toate statele membre UE, se reamintește într-un comunicat al Comisiei Europene.
Comisia Europeană a încheiat până acum contracte cu Sanofi-GSK, AstraZeneca și Janssen Pharmaceutica NV, parte a concernului Johnson & Johnson.
Comisia Europeană ar vrea acum să creeze și o „Uniune a sănătății” – pentru o mai bună coordonare, în viitor, a reacției la alte provocări sanitare, cum este pandemia de coronavirus. Potrivit unui proiect în lucru, ar urma să fie pusă la punct o strategie europeană de reacție la o pandemie, să se stabilească un standard european pentru teste și să se dea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) prerogativa de a emite recomandări pentru toate țările membre. În acest moment, politica în domeniul sănătății este decisă la nivel național ceea ce a creat probleme mari de coordonare în timpul primei faze a pandemiei de coronavirus.