UE îndeamnă Kosovo să aloce mai mult timp pentru conversia plăcuțelor de înmatriculare sârbești

Automobile cu plăcuțe de înmatriculare sârbești în Mitrovica de Nord, 11 octombrie 2022

Uniunea Europeană a îndemnat Kosovo să acorde mai mult timp pentru eliminarea treptată a vechilor plăcuțe de înmatriculare sârbești folosite încă de etnicii sârbi din țară.

### Vezi și... ### Kosovo anunță un compromis pentru eliberarea în etape a plăcuțelor de înmatriculare

Nabila Massrali, purtător de cuvânt pentru afaceri externe și securitate în cadrul Comisiei Europene, a declarat că Kosovo ar trebui să permită o perioadă de tranziție mai lungă. Ea a afirmat pe 29 octombrie că adoptarea acestei politici a fost „sfatul constant” dat autorităților din Kosovo de către cei mai apropiați parteneri ai săi, inclusiv UE și Statele Unite. Ea a declarat că este „dezamăgitor” faptul că acest sfat nu a fost urmat.

Comentariul ei a fost făcut la o zi după ce prim-ministrul Albin Kurti a dezvăluit un plan de introducere a unei noi reguli de înregistrare a plăcuțelor de înmatriculare, conform căreia eliminarea treptată a plăcuțelor de înmatriculare va avea loc treptat. Planul prevede ca toate plăcuțele să fie convertite până la 21 aprilie.

Uniunea Europeană a declarat că Kosovo are dreptul de a elimina treptat vechile plăcuțe de înmatriculare și că a făcut un pas în direcția corectă, dar a indicat un acord din 2016 care prevedea un termen de 12 luni pentru acest proces, despre care a spus că nu a fost respectat.