UE își dublează stocul de vaccinuri Pfizer/BioNTech, România printre primele 14 țări din lume la vaccinare

București: luni, 8 februarie, a început școala, copii stau la coadă să-și dezinfecteze mâinile înainte de a intra în clădire.

Uniunea Europeană își dublează stocul de vaccinuri Pfizer/BioNTech după ce luni a încheiat un nou contract cu compania germano-americană pentru furnizarea a 300 de milioane de doze suplimentare din vaccinul anti-COVID-19. Vaccinul produs de companiile Pfizer și BionTech neutralizează cele trei variante ale SARS-Cov-2 apărute în Marea Britanie şi în Africa de Sud, deşi capacitatea sa de neutralizare a fost "lejer inferioară" împotriva unei alte variante sud-africane apărute recent, arată o analiză realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Texas.

România se află pe locul 14 la nivel global în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID, cu o rată de 4,41 de doze administrate la suta de persoane, fiind astfel peste media europeană şi în faţa unor ţări care au sisteme de sănătate mai eficiente, precum Germania, Franţa, Italia sau Polonia, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Clasamentul vaccinărilor este făcut de compania Bloomberg, pe primul loc se află în continuare Israelul, urmat de insulele Seychelles și Emiratele Arabe Unite.

Secretarul de stat român a mai spus că vor sosi noi tranșe de vaccin anti COVID-19 de la Astra Zeneca, „(...) pentru care noi vom deschide 180 de noi centre de vaccinare la nivel naţional - 22 în Bucureşti”.