Trimișii UE și SUA și-au exprimat consternarea față de decizia Serbiei de a semna un angajament de doi ani de consultări cu Moscova, în vreme ce o mare parte a Occidentului încearcă să izoleze Rusia din cauza escaladării războiului său în Ucraina.
Belgradul care este cel mai important aliat al Moscovei în Balcani, urmărește să adere la UE și a condamnat invazia neprovocată a Rusiei. A rezistat cu toate acestea, cu fermitate adoptării sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.
### Vezi și... ### Balcanii de vest, în umbra Ucrainei și MoldoveiPe 23 septembrie, ministrul sârb de externe Nikola Selakovic a anunțat semnarea, alături de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a unui „Plan de consultări” până în 2024, în marja Adunării Generale a ONU de la New York.
Ambasadorul american Christopher Hill a declarat la 26 septembrie, în cadrul unei conferințe la Belgrad, că „Statele Unite ar dori să audă unele clarificări cu privire la ce înseamnă de fapt acest acord sau protocol”. Hill a recunoscut că nu a văzut documentul, dar „ca să fiu foarte sincer, nimeni nu ar trebui să semneze nimic cu Rusia în acest moment”.
Ambasadorul UE în Serbia, Emmanuel Joffre, a declarat că blocul „se așteaptă ca Serbia să fie alături de el în apărarea valorilor europene și a dreptului internațional”, dar că „prin semnarea acordului de cooperare cu Rusia, Serbia a trimis un mesaj complet opus”. El a precizat că Serbia se află pe calea aderării la UE și că se așteaptă ca Serbia să își armonizeze politica externă cu cea a UE, inclusiv prin introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei. Partidele de opoziție sârbe au condamnat rapid semnarea acordului cu Moscova.
### Vezi și... ### Anularea vizitei lui Lavrov la Belgrad trezește, la Chișinău, amintiri despre Rogozin