Ucraina anchetează înregistrarea video cu aparenta decapitare a unui prizonier de război

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) afirmă că a lansat o anchetă privind apariția online a unui videoclip pe rețelele de socializare care, se spune, arată decapitarea unui prizonier de război ucrainean.

SBU a anunțat investigația la 12 aprilie, în timp ce referindu-se la acest clip video, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat forțele rusești drept „bestii”. Înregistrarea nu a fost verificată din surse independente.

Kremlinul a spus că videoclipul este„oribil”, dar a adăugat că autenticitatea sa trebuie studiată, deoarece „trăim într-o lume a falsurilor”.

„Există un lucru pe care nimeni în lume nu îl poate ignora: cât de ușor ucid aceste fiare... nu vom uita nimic și nici nu vom ierta criminalii", a declarat Zelensk într-un mesaj video postat pe Twitter la 12 aprilie.

SBU a declarat că investigația va încerca să determine autenticitatea videoului și dacă a existat o încălcare a regulilor de război care spun că „prizonierii de război trebuie să fie tratați în orice moment în mod uman”.

„Îi vom găsi pe acești tipi inumani... cu siguranță vor fi pedepsiți pentru ceea ce au făcut", a declarat șeful Serviciului de Securitate al țării, Vasil Maliuk.

Anterior, Andri Iermak, unul dintre cei mai importanți consilieri ai lui Zelenski, a declarat pe Telegram că „va exista o responsabilitate pentru tot”.

Potrivit CNN, o înregistrare video postată pe rețelele de socializare pe 8 aprilie părea să arate decapitarea cadavrelor a doi soldați ucraineni care zac lângă un vehicul militar distrus. Videoclipul ar fi fost filmat de membri ai grupului privat de mercenari ruși Wagner.

Informațiile de pe rețelele de socializare rusești susțin că videoclipul a fost filmat în apropierea orașului Bahmut din estul țării, devastat de săptămâni de lupte grele.

Un alt videoclip postat pe rețelele de socializare la 11 aprilie părea să arate cum forțele rusești torturează un prizonier ucrainean și îi taie capul. RFE/RL nu a putut verifica în mod independent filmarea.

Vorbind cu reporterii la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „este o înregistrare teribilă„ și că trebuie, mai întâi, verificată autenticitatea ei. „Dacă se confirmă, atunci trebuie să aflăm unde și de către cine” a fost comisă acțiunea, a spus el.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că este „absurd” faptul că Rusia deține în prezent președinția rotativă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, în timp ce „teroriștii ruși” au invadat Ucraina.

De când trupele sale au invadat Ucraina în februarie 2022, Rusia a fost acuzată de comiterea diferitelor crime de război, acuzații pe care le neagă.

### Vezi și... ### Un an de război | Moțiune ONU împotriva Rusiei. Volodimir Zelenski, încrezător că Ucraina va învinge

Luna trecută, Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la ceea ce spune că au fost execuții sumare ale prizonierilor de război (POW) atât de către forțele rusești, cât și de cele ucrainene pe câmpul de luptă.

La începutul lunii aprilie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea prelungirii și extinderii mandatului unui organism de anchetă care investighează posibile crime de război în Ucraina.

Convenția de la Geneva, legea internațională privind tratamentul prizonierilor de război, prevede că "orice acțiune sau omisiune ilegală a puterii care deține prizonierii, care provoacă moartea sau pune în pericol grav sănătatea unui prizonier de război aflat în custodia sa, este interzisă și va fi considerată o încălcare gravă a prezentei convenții".

### Vezi și... ### Mercenarii Wagner - statutul lor și Convenția de la Geneva