Un tur al cicatricilor de război de pe Insula Șerpilor

Insula Șerpilor a Ucrainei văzută dintr-o barcă gonflabilă pe 18 decembrie.

Armata ucraineană a organizat un tur al insulei pentru corespondentul Europei Libere Roman Pahulîci, un fotograf de la Associated Press, și o echipă de filmare de la CNN.

Militar ucrainean lângă panoul indicator al Insulei Șerpilor. Inscripția de pe vopseaua albă spune: „A noastră!”.

Insula Șerpilor a fost cucerită de marina rusă pe 24 februarie, în primele ore ale invadării Ucrainei. 

Militari ucraineni și pisici fără stăpân caută prin pachete de mâncare ale rușilor rătăcite pe insulă.

Insula Șerpilor a devenit un simbol al rezistenței ucrainenilor după ce a apărut o înregistrare audio în care un soldat ucrainean a înjurat echipajul unei nave militare rusești.

Sistem rusesc de rachete Pantsir distrus pe Insula Șerpilor.

Inițial, Kievul a spus că toți cei 13 millitari ucraineni care apărau insula au fost uciși. Mai târziu s-a aflat că fuseseră luați prizonieri. Au fost eliberați în noiembrie într-un schimb de prizonieri.

Elicopter distrus pe Insula Șerpilor

O înregistrare video din luna mai arată cum un elicopter Mi-8 dotat cu lansatoare de rachete similare cu cele văzute aici e distrus într-o explozie masivă în timp ce militari ruși se adună sub el.

Sisitem rusesc de rachete TOR abandonat. 

Rusia s-a retras de pe insula șerpilor în iunie după luni de lovituri ucrainene. Kremlinul a pretins că retragerea a fost un „gest de bunăvoință”, pentru a permite transportarea exporturilor de cereale din Ucraina. Experții militari occidentali au spus însă că e posibil ca bombardamentele cu rachete ghidate de înaltă precizie de tip HIMARS să fi făcut imposibilă prezența rușilor acolo. 

 

Un post de apărare rudimentar pe coasta stâncoasă a insulei.

Insula Șerpillor e situată la 35 de kilometri depărtare de coasta ucraineană, iar forțele rusești de pe insulă puteau fi atacate necontenit cu drone sau rachete.

Clădiri de pe Insula Șerpilor.

Insula se află acum sub controlul Legiunii Internaționale din armata ucraineană, din care fac parte și ruși care au primit cetățenia Ucrainei.  

Militar ucrainean la baza farului vech de 180 de ani de pe Insula Șerpilor. 

 Aceste fotografii arată cum arătau farul și clădirile din jurul lui în 2009.

 

O clădire distrusă pe Insula Șerpilor.

În afară de baza militară, Insula Șerpilor găzduia și un centru de cercetări marine. Nu se știe când, și dacă, viața civilă își va relua cursul aici.