Ultimele ajustări la un volum de educație ecologică pentru prichindeii de la grădiniță

Alex Nistiriuc

Jurnal săptămânal cu Alex Nistiriuc.

Născut la 14 martie 1977 în satul Petrești, raionul Ungheni. A absolvit școala din localitate. Masteratul și doctoratul le-a făcut la Universitatea din București. Recent a absolvit un master în Jurnalism și Științele ale Comunicării. Este conferențiar universitar. Fondator al postului de radio Eco FM.

Luni

Ziua de luni, pentru mine spre deosebire de alții, este ziua mea preferată. Fiecare zi de luni este un nou început, este ziua când mă reîntâlnesc cu studenții mei la ore, chiar și dacă on line. Servesc cafeaua și încep cu plăcere lecțiile, pentru că am noroc de studenți curioși. După ore merg la radio, unde pregătim împreună cu colegul Veaceslav campania de sărbători de la EcoFM. Pe lângă emisie toată ziua înregistrăm mesaje de felicitare, pentru a realiza o campanie reușită. Seara, mulțumiți, facem ultimile totalizări sau planuri pe mâine și mergem satisfăcuți acasă.

Marți

Ziua am început-o devreme dimineața, pentru că am ajuns tocmai la Ștefan Vodă, unde postul nostru de radio are o stație care necesita niște lucrări de rutină. Îmi plac oamenii din această regiune, sunt simpli, modești și săritori la nevoie. Deseori, vizitând Ștefan Vodă, obișnuiesc să trec în agenda zilei cele mai frumoase locuri și desigur Nistru. Privind peste câmpiile nemărginite, care se deschid de pe culme, de fiecare dată, sunt obsedat de același regret sau sentiment pe care îl am atunci când merg acasă la Ungheni și admir celălalt mal al Prutului. Am observat că cu vârsta regretul se transformă ușor în durere.

Miercuri

După emisia matinală, am fost telofonat de Cristina Bobârcă de la Asociația Presei Independente, pentru a ne întreba cum merg ultimile ajustări la cartea pe care împreună o vom publica. ʺPlaneta copiilorʺ este o carte cu povești pentru copii, dar poveștile nu sunt simple, ci ecologice. Cele 15 povești, pe lângă alte activități, au fost elaborate în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, care pentru început intenționam să rămână doar în format audio. Ele sunt destinate prichindeilor de la grădiniță în scopul educației ecologice și la propunerea colegilor de la API, poveșile se vor regăsi într-o carte de toată frumusețea. Deja ne gândim și la evenimentul de lansare.

Joi

De dimineață ziua părea ca multe altele zile de joi: emisie, ore la facultate... Cu adevărat ziua a devenit plină de emoții, odată cu vizita neașteptată a reprezentanților Direcției Educație Anticorupție a Centrului Național Anticorupție, Ion Pruteanu și Grigore Lupașcu, care cu ocazia Zilei Mondiale Anticorupție au venit cu diplome și mulțimiri pentru colaborarea care durează deja de un an. Impreună cu ECO FM au fost realizate 20 de ediții ale podcast-ului care în scurt timp a devenit popular: ʺAnticoruție și integritate pe înțelesul tuturorʺ. Surprinși plăcut, am promis că colaborarea va continua și la anul.

Vineri

Este unica zi a săptămânii care a decurs liniștit, chiar mi-am permis ʺsă privesc prin fereastrăʺ cum mișună locuitorii capitalei și gândurile mele prin cap. Mă gândesc ce voi face de sărbători, sau poate să le trimit la ai mei un pachet plin de produse și caduri. Undeva mă gâdesc la ideea de a merge la munte... Chiar dacă sunt vaccinat, știu că cu noile realități acest lucru este imposibil. Mă lamentez cu ideea: Ei, lasă Alex că, la anul, așa cum fac de fiecare dată. Apoi revin repede la realitate, mă așez în fața monitorului și încep orele la master, specialitatea ʺTurism ruralʺ.