Ultimul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a încetat din viață la 91 de ani

Mihail Gorbaciov la tribuna din Piața Roșie de la Moscova, 7 noiembrie 1989

Ultimul secretar general al PCUS și ultimul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, care a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a putut opri destrămarea URSS, a încetat din viață marți la vârsta de 91 de ani, relatează Reuters, preluând știri ale agențiilor ruse de știri care citează surse spitalicești.

Gorbaciov a negociat mai multe acorduri de reducere a armamentelor cu Statele Unite și a intrat în parteneriate cu puterile occidentale care au dus la dispariția Cortinei de Fier ce împărțise Europa de la al Doilea Război Mondial încoace, și în cele din urmă la reunificarea Germaniei.

Când mișcările pro-democrație au măturat țările din lagărul sovietic din estul Europei în 1989, Gorbaciov nu a folosit forța, cum au făcut-o predecesorii săi de la Kremlin, care au trimis tancuri ca să zdrobească revolta din Ungaria, în 1956, și reformele cunoscute drept Primăvara de la Praga din Cehoslovacia, în 1968.

Protestele au alimentat însă aspirațiile către autonomie în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, care s-a destrămat în 1991 într-o manieră haotică, la puțin timp după eșuarea tentativei de lovitură de stat pusă la cale de mai mulți comuniști conservatori dela Moscova.

Your browser doesn’t support HTML5

Europa Liberă şi căderea URSS (V)

Gorbaciov s-a luptat în van ca să prevină colapsul URSS.

Când a devenit secretar general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, la doar 54 de ani, Mihail Gorbaciov a încercat să revitalizeze sistemul, introducând libertăți politice și economice limitate. Reformele sale au scăpat însă de sub control.

Politicile sale de glasnost (transparență) și de perestroika (restructurare) au permis apariția unor critici de neimaginat înainte la adresa PCUS și a statului sovietic, dar i-au încurajat pe naționaliști, care au început să facă presiuni pentru independență în cele trei republici baltice, Letonia, Lituania și Estonia, dar și în celelalte republici sovietice.

Mulți dintre ruși nu l-au iertat niciodată pentru turbulența generată de reformele sale, considerând că scăderea generală a nivelului de trai ce a urmat a fost un preț prea mare de plătit pentru democrație.

După ce l-a vizitat la spital pe Mihail Gorbaciov în 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg a spus pentru agenția de știri a armatei ruse Zvezda: „Ne-a dat la toți libertate, și noi nu știm ce să facem cu ea”, scrie agenția Reuters.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul zilei: Gorbaciov despre Vladimir Putin