„Umbra bogată a străzilor cu case vechi din centru...”

Ruxandra Stanciu.

Jurnalul săptămânal cu Ruxandra Stanciu.

Născută în 1 octombrie 1978 la Constanța, România, într-o familie de muzicieni de două generații, atît din partea tatălui, cît și a mamei, Ruxandra Stanciu este diplomat român de carieră și din septembrie 2016 lucrează pentru Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova ca ofițer de presă și comunicare. A absolvit Academia de studii economice din Bucuresti și a studiat in Relatii Internationale si Studii Diplomatice Marea Britanie cu o bursa Chevening. A lucrat in principalele institutii centrale din Romania- guvern, minister de externe, ultima pozitie detinuta inainte de a sosi la Chisinau fiind aceea de consilier la Departamentul de Politica Externa a Administratiei Prezidentiale. Iubeste muzica, arta si sa descopere culturi si tari noi.

Luni

Trebuie să încep cu o mărturisire. Acesta este primul jurnal pe care îl țin. Nu știu de ce gândul de a așterne pe hârtie întâmplările și trăirile zilei s-a ținut mereu departe de mine. O primă încercare!

Încep ziua de luni parțial cu amintirea proaspătă a unui sfârșit de săptămână cu experiențe artistice în premieră și parțial concentrată la săptămâna încărcată ce urmează. Savurez aerul proaspăt al dimineții însorite mergând pe jos către birou. Primăvara și toamna sunt anotimpurile mele preferate la Chișinău. Primul lucru care m-a marcat la oraș când am pășit pentru prima oară aici în urmă cu aproape doi ani a fost umbra bogată a străzilor cu case vechi din centru.

Luni este o zi predominant de ședințe interne în care trecem în revistă ultimele activități și setăm prioritățile imediate. La prânz mă întâlnesc cu cineva din mass media. Încerc să am un dialog constant cu colegii din presă. Discutăm ultimele evoluții de pe piața media și modalități de sprijin din partea Uniunii Europene. După amiaza continuă cu rutina obișnuită – multe emailuri, telefoane, mesaje pe social media și pagina Delegației, știri, ședința internă pe Comunicare. Același ritm intens.

Plec spre casă puțin după amurg. Reușesc să îmi sun tatăl și să îl felicit cu ocazia zilei numelui. Ajung acasă și ochii îmi cad imediat pe minunatele lucrări în vin ale maestrului Vasile Botnaru cu care am avut plăcerea deosebită sâmbătă să pătrund în tainele acestei tehnici unice.

Marți

Ziua de marți începe cu un mic dejun cu un coleg din presa locală. Vorbim despre dificultatea de a menține în țară tinerii cu bune calități jurnalistice și de nevoia unor programe de pregătire a celor ce își doresc să lucreze în departamentele de știri externe.

Îmi notez în minte câteva idei și le reiau mai târziu cu colegii din echipa EastStratcom care sosesc astăzi la Chișinău. Sunt în prima misiune după schimbarea echipei dar nu la prima vizită în Republica Moldova.

EastStratcom este o echipă de comunicare strategică creată de Serviciul de Acțiune Externă al UE pentru a îmbunătăți comunicarea despre UE în Vecinăttaea Estică, pentru a combate dezinformarea despre Uniune și a sprijini mass media independentă.

O primă ședință internă cu management-ul politic al Delegației în care vorbim despre ultimele evoluții în activitatea echipei de la Bruxelles, și despre necesitățile de comunicare strategică ale UE în Republica Moldova. Continuăm cu o scurtă discuție telefonică cu un expert al unui prestigios think-tank european ce tocmai a terminat o vizită de cercetare aici. Avem concluzii similare privind dezinformarea anti-europeană prezentă în această țară și cauzele, instrumentele aferente. Promitem să facem schimb de studii și analize.

Închei ziua la unul dintre restaurantele mele preferate din Chișinău, unde colegii au ocazia să guste din unul dintre cele mai bune vinuri moldovenești și din bucate locale la fel de delicioase. Rămân impresionați.

Plimbare în aerul tare al nopții spre casă și ultimele știri și e-mailuri înainte de culcare.

Miercuri

Încep ziua destul de abrupt, grăbindu-mă către prima întâlnire din lunga serie de întrevederi planificate cu colegii din EastStratcom. Reușesc să prind câteva știri ale dimineții în timp ce mă pregătesc să ies din casă. Mă bucur în fugă de soarele vioi și cald al dimineții, iar verdele copacilor înfrunziți din centrul Chișinăului îmi dau energie și o stare de optimism.

Prima întâlnire cu partenerii moldoveni. Discutăm posibilități de sprijin cu sesiuni de pregătire pe comunicare strategică, dezinformare, digital literacy și nu numai, EastStratcom având deja o foarte bună experiență și experiență în acest sens.

Urmează o ședință internă a echipei de comunicare a Delegației cu colegii de la Bruxelles. Discutăm câteva proiecte de amploare privind comunicarea strategică, unele în derulare, altele urmează a fi implementate în următorii doi până la cinci ani. Sumtem de câțiva ani într-un proces continuu de schimbare și adaptare a comunicării cu și către cetățenii Republicii Moldova. Vrem să știe că suntem aici pentru a-i ajuta să aibă o viață mai bună, un viitor sigur și prosper în propria țară. Vrem să știe că ne pasă! Căutăm cele mai bune modalități de a transpune în sentimente și emoții pozitive rezultatele acțiunii noastre. Nu este ușor să „vorbești inimilor” despre o activitate cu grad ridicat de tehnicitate și complexitate. După o oră și jumătate mai avem încă multe de discutat, dar fugim către următoarea întâlnire cu unii dintre partenerii de dezvoltare majori cu care colaborăm strâns aici. Schimb valoros de experiență, analiză, practici pentru sprijinul mass-media, și de contracarare a dezinformării. Reflecții asupra evoluțiilor în percepția Uniunii Europene.

Următoarea întâlnire se amână, așa că profit de timp și reușesc să stabilesc o întrevedere ad-hoc. Lămuresc aspecte importante legate de audiovizual, măsurarea audienței TV, acoperirea mediatică a alegerilor locale. Urmărim îndeaproape toate procesele cu impact asupra pluralismului și independenței mass media și asupra pluralismului democratic în general.

Ziua continuă cu discuții interesante cu tineri inovatori în comunicare digitală. Ulterior participăm la deschiderea unei conferințe pe tema dezinformării și propagandei. Un ultim studiu local ne lasă surprinși de amploarea și mecanismele de propagare în Republica Moldova a unor teme de dezinformare predilectă la adresa Uniunii Europene.

Mă bucur în drumul spre casă de aerul parfumat de seară.

În următoarele trei-patru ore reușesc să citesc și să rezolv ultimele chestiuni de lucru sosite pe e-mail. Schimb de mesaje cu ambasadorul pe marginea discuțiilor zilei. Îmi propun să închid ziua de lucru dar îmi este greu să mă rup de câteva analize și articole trimise de colegi în cursul zilei. Încerc să îmi conving un prieten din România să vină la Chișinău în luna mai la sărbătorile Zilei Europei. Pregătim multe surprize frumoase în centrul Chișinăului, dar și în țară.

Miezul nopții mă prinde discutând cu o colegă din presă. Nu sunt singura care lucrează la acea oră. Adorm ascultând „Chris Botti Live in Chicago”.

Joi

O zi maraton al întâlnirilor. Dimineața o petrec la o conferință pe tema dezinformării, la care colegul meu de la EastStratcom are o intervenție. Cunosc oameni interesanți. Se vorbește mult de educație media, prevenție, reactivitate, pro-activism...

Continuăm cu cinci întâlniri succesive cu parteneri moldoveni și internaționali. Încercăm să înțelegem mai bine realitățile, mentalitatea și evoluțiile sociale și politice locale, și ne notăm idei de îmbunătățire a activității de comunicare europeană în Republica Moldova.

Descoperim cu admirație că aici se pun deja în practică în premieră programe de educație media în școli primare și de gimnaziu, și că zeci de copii și profesori au beneficiat de aceste cursuri. Mai mult, suntem impresionați că în multe școli din acest proiect pilot, educația media a fost inclusă în curricula școlară, și au fost editate manuale. Colegii de la EastStratcom îmi spun că Republica Moldova este țară fruntașă în acest sens în vecinătatea estică a UE. Ne gândim să invităm la Bruxelles parteneri de aici care au creat aceste cursuri de prezentare a experienței lor, și notăm noi idei pentru a-i sprijini.

Vineri

Șase dimineața. Mă trezește sunetul ploii care bate în geam. Ies pe terasă și inspir cu nesaț aerul proaspăt și tare. Ador mirosul ploilor cu aromă de verdeață. Orașul este încă ațipit. Liniște!

Deschid telefonul și citesc ultimele știri, pe un fundal muzical preferat.

Ultimele întâlniri cu colegii de la EastStratcom, care astăzi își încheie misiunea.

Ora 14.00. Îmi iau rămas bun de la Mircea și Janis care pleacă mulțumiți și cu o sumedenie de idei bune pentru viitor.

Am timp să iau prânzul cu un coleg de la o ambasadă europeană. Vorbim de media, audiovizual, dar lăsăm timp și pentru gânduri de vacanță.

Planurile de seară mă regăsesc la un pahar de vorbă cu o colegă româncă venită din Washington. Închei o săptămână intensă, cu satisfacție și îmbogățită de discuțiile cu atâția oameni frumoși și interesanți.