Un activist anti-Putin din Kazahstan, reținut după ce a postat pe net mesaje îndemnând la proteste

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, președintele Turciei, Tayyip Erdogan, și alți oficiali, la summitul conferinței de la Astana, Kazahstan, 13 octombrie 2022

Poliția din cel mai mare oraș din Kazahstan, Almatî, a reținut un activist care a protestat deschis împotriva vizitei președintelui rus Vladimir Putin în Kazahstan pentru a participa la un summit de două zile în capitala Astana.

Vera Jarilqasimova a declarat pentru RFE/RL că indivizi îmbrăcați în civil l-au reținut pe soțul ei, Rafiq Jarilqasimov, pe 13 octombrie, dar nu au prezentat niciun act de identitate sau documente care să dovedească faptul că erau polițiști. „Rafiq mi-a spus la telefon că niște bărbați în civil îl duc la departamentul de poliție din districtul Bostandyq, după care convorbirea telefonică a încetat. De atunci nu a mai existat nicio informație de la el”, a declarat Jarilqasimova.

Ea crede că reținerea soțului ei este cel mai probabil legată de apelul său recent de a organiza un miting în Almatî pentru a protesta împotriva prezenței lui Putin în națiunea din Asia Centrală.

Jarilqasimov a fost reținut la o zi după ce a plasat un videoclip pe Facebook în care le cerea oficialilor să nu-l mai primească pe Putin în Kazahstan, numindu-l „terorist” din cauza invaziei în curs a Rusiei în Ucraina, lansată la sfârșitul lunii februarie.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | NATO: European Sky Shield Initiative