Un activist anti-război din Tatarstanul rusesc fuge din țară

Profesorul Raushan Valiullin și familia sa pe aeroportul din Kazan

Raușan Valiullin , profesor și activist care a protestat deschis față de invazia Rusiei în Ucraina, a părăsit Republica Tatarstan din Rusia, țara sa natală.

Raușan Valiullin a declarat pentru RFE/RL la 13 septembrie că el, soția sa și cei trei copii ai lor se află în prezent într-o fostă republică sovietică nespecificată, care este acum un stat independent.

Valiullin a declarat că nu i-a fost ușor să ia decizia de a părăsi țara cu întreaga familie, iar locul unde se află acum este temporar. Speranța lui este de a „găsi o oportunitate de a se muta într-o țară cu stat de drept și democrație, precum și în care drepturile omului sunt respectate”.

Valiullin a mai spus că s-a săturat să trăiască într-o „atmosferă de frică permanentă, de control total și de persecutare” a celor care gândesc liber . Valiullin a fost concediat din postul de profesor la o școală secundară din orașul Naberejnie Celni pe 1 septembrie, în urma unui conflict de lungă durată între el și administrația școlii, pe care el îl atribuie activităților sale în domeniul drepturilor omului.

Valiullin a protestat în mod deschis împotriva invaziei Rusiei în Ucraina. De asemenea, el a condus anterior filiala din Tatarstan a sindicatului Alianța Profesorilor, înființat de echipa politicianului de opoziție încarcerat Aleksei Navalnîi.