Un activist kazah, eliberat după 16 ani în închisoare pentru că ar fi organizat un protest

Activistul Qurmanghazy Otegenov

Un activist kazah care a fost condamnat alături de importantul poet disident Aron Atabek (Edigeev) pentru că a ajutat la organizarea protestelor care au dus la moartea unui ofițer de poliție în 2006 a fost eliberat după ce a petrecut 16 ani în spatele gratiilor.

Administrația coloniei penitenciare UK-161/2 din orașul nordic Qostanai a declarat pentru RFE/RL că Qurmanghazy Otegenov a fost eliberat mai devreme pe 19 august. Avocatul Gulmira Quatbek a confirmat eliberarea clientului său și a declarat că activiștii kazahi pentru drepturile omului l-au întâmpinat pe Otegenov la porțile penitenciarului.

Otegenov, Atabek și alți doi activiști au fost arestați în iulie 2006, după ce poliția a intrat în conflict cu proprietarii de locuințe din suburbia Snagyraq din Almatî, din cauza unei decizii judecătorești de a le demola casele, deoarece au fost construite „ilegal". Un ofițer de poliție a fost incendiat de protestatari și a murit la spital, câteva zile mai târziu.

În 2007, cei patru au fost condamnați la pedepse lungi cu închisoarea după ce un tribunal i-a găsit vinovați de organizarea protestelor, lucru pe care activiștii și susținătorii lor l-au respins cu vehemență.

În timp ce se afla în închisoare, Atabek a publicat cartea Sufletul Eurasiei, în care îl critica pe președintele de atunci, Nursultan Nazarbaev. I s-a oferit posibilitatea unei eliberări anticipate în octombrie 2021, din cauza stării sale de sănătate extrem de fragile. A murit în noiembrie, în timp ce era tratat într-un spital din Kazahstan pentru COVID-19.

Ca pedeapsă pentru cartea sa, care a fost publicată după ce a fost scoasă pe ascuns din închisoare, Atabek a fost mutat de la o colonie penală la un penitenciar cu sistem celular timp de doi ani. Atabek a respins o ofertă de grațiere din partea guvernului în 2012, care ar fi pretins ca el să își recunoască vinovăția.