Iulian Boiarșinov a părăsit Colonia corecțională nr. 7 din orașul Segheja, în nord-vestul Rusiei, la începutul dimineții de 21 aprilie. Boiarșinov , care este din Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, și alți câțiva activiști au fost arestați în 2017.
Anchetatorii ruși susțineau că grupul Rețeaua plănuia să organizeze o serie de atentate cu bombă în Rusia, în timpul alegerilor prezidențiale și al Cupei Mondiale de fotbal din 2018 „pentru a destabiliza situația” din țară și pentru a organiza o revoltă armată.
### Vezi și... ### Belarus repatriază în cătușe o activistă pentru drepturile omului din RusiaActiviștii pentru drepturile omului susțin că acuzațiile sunt false, în timp ce unii dintre cei arestați au afirmat că au fost torturați în timpul detenției. Comitetul de anchetă a respins aceste afirmații.
În iunie 2020, un tribunal din Sankt Petersburg i-a condamnat pe Boiarșinov și pe Viktor Filinkov la 5 ani și jumătate și, respectiv, șapte ani de închisoare. Sentința lui Boiarșinov a fost ulterior redusă cu trei luni.
În februarie 2020, un tribunal dintr-un alt oraș rusesc, Penza, a condamnat alți șapte activiști ai grupului la pedepse cu închisoarea cuprinse între șase și 18 ani, după ce i-a găsit vinovați de terorism.
Membrii grupului au fost arestați în 2017 și 2018 pentru că ar fi creat un grup terorist cu celule în Moscova, Sankt-Petersburg, Penza și Omsk, precum și în Belarusul vecin.
Autoritățile belaruse au declarat la vremea respectivă pentru RFE/RL că nu aveau cunoștință de existența unei celule a rețelei în Belarus.
Amnesty International a calificat acuzațiile de terorism drept „o invenție a serviciilor de securitate rusești... fabricată în încercarea de a reduce la tăcere acești activiști”.
Organizația care monitorizează respectarea drepturilor omului susține că acest caz este „cel mai recent abuz motivat politic al sistemului judiciar care-i vizează pe tineri”.
### Vezi și... ### Josep Borrell cere eliberarea imediată din închisoare a lui Alexei Navalnîi