Un alt blogger cecen a fost agresat în apartamentul său dintr-o țară europeană

Tumso Abdurahmanov

Asociația pentru drepturile omului Vayfond Charity and Human Rights - o organizație neguvernamentală din Suedia care se ocupă de protejarea drepturilor cecenilor și altor grupuri etnice în regiunea Caucazului de Nord din Rusia - a anunțat că un cunoscut blogger cecen a fost agresat în apartamentul său dintr-o țară europeană, unde trăiește ascunzându-se. Este cel mai recent atac din Europa asupra unor persoane care critică conducerea din regiunea Rusiei Caucazul de Nord.

Bloggerul Tumso Abdurahmanov a fost internat în spital în urma atacului.

Potrivit lui Vayfond, atacatorul a intrat în apartamentul cecenului ieri noapte și l-a lovit cu un ciocan în timp ce acesta dormea. Abdurahmanov a reușit în cele din urmă să-l confrunte pe atacator și a chemat poliția.

Abdurahmanov a trebuit să fugă din regiunea caucaziană a Rusiei în urmă cu câțiva ani, temându-se pentru siguranța sa, după ce a devenit cunoscut pentru criticile sale față de autoritățile susținute de Kremlin din Cecenia.

După atac el a plasat un videoclip pe Youtube unde atacatorul recunoaște că este din Moscova și spune că ar fi fost solicitat de o persoană numită Abdurahman din capitala cecenă, Groznîi, „să-l sperie” pe blogger.

Înregistrarea a fost scoasă de pe canalul Youtube la câteva ore după ce fusese postată.

De când a fugit din Cecenia în 2015, Abdurahmanov, în vârstă de 32 de ani, a eșuat în încercările sale de a primi azil în Europa. El a depus de două ori cereri de azil în Polonia și a fost respins în ciuda sprijinului puternic al activiștilor pentru drepturile omului, cum ar fi Amnesty International, care a avertizat că există „un risc foarte real de tortură și alte tratamente inumane sau degradante”, dacă este returnat în Rusia.

Abdurahmanov a continuat să critice regimul Kadîrov din străinătate, concentrându-se pe încălcări ale drepturilor omului și corupție în Cecenia. Canalul său Youtube are peste 140.000 de abonați.

Vayfond nu a spus unde locuiește în prezent Abdurahmanov sau unde a avut loc atacul.

La începutul lunii februarie, el a fost una dintre sursele care a furnizat informații detaliate despre uciderea unui alt blogger exilat din Cecenia, Imran Aliev, în Franța.